Volledig scherm
Vader Martin Huisman en zus Rochelle bij de rechtbank voorafgaand aan de zitting over de mogelijke tbs-beëindiging van moordenaar Mike J. © ANP

Nabestaanden Rowena Rikkers vrezen moordenaar nooit toe te kunnen spreken

Nabestaanden van het ‘Meisje van Nulde’ vrezen de moordenaar van Rowena Rikkers wellicht nooit meer toe te kunnen spreken, om hem te confronteren met wat hij heeft aangericht. Vandaag kwam naar buiten dat de tbs van Mike J. met een jaar wordt verlengd, een jaar minder dan de officier van justitie en J.'s behandelende kliniek wilden. Tijdens de zitting over die verlenging wilden de nabestaanden inspreken, maar dat mocht niet. 

Advocaat Sébas Diekstra had namens de nabestaanden aan de rechtbank het verzoek gedaan hen de ruimte te geven om te spreken over de gevolgen van de doodslag op Rowena. ,,Hoewel zij weten dat de wet hiervoor geen ruimte biedt, wilden zij dit verzoek toch indienen. De vader heeft nog altijd behoefte om één keer ten overstaan van de veroordeelde te spreken over wat hij hem en zijn andere dochter heeft aangedaan,” zegt Diekstra, die reageert op de uitspraak. 

Geen spreekrecht 

 In 2003, toen J. werd veroordeeld, was er nog geen spreekrecht. Bij zittingen over verlenging van tbs voorziet de wet daar nog altijd niet in. Daarom heeft vader Martin Huisman J. nog nooit toe kunnen spreken. Volgens Diekstra zijn de nabestaanden  tot op de dag van vandaag niet in persoon gehoord in de zaak. ,,De vader hoopt dat de wetgeving nog zal veranderen voordat de tbs-maatregel van de veroordeelde definitief wordt beëindigd.”

Mike J. maakte lange tijd een stabiele indruk op zijn behandelaars, die daarom adviseerden zijn tbs met een jaar te verlengen. Dat advies veranderde onlangs, toen J. niet langer een stabiele indruk maakte. Hij was in zichzelf gekeerd. Dat had te maken met fysieke klachten waarvoor hij zwaar aan de medicijnen zit en met spanningen over de zitting bij de rechtbank.

Twijfels 

Quote

Hij moet leren omgaan met voor hem spannende en ongemakke­lij­ke situaties

Rechter , over tbs Mike J.

Daarnaast kampte J. met hevige twijfels die bij hem waren ontstaan over zijn beoogde nieuwe woonplaats. Hij wilde niet dat de kliniek zijn gegevens zou delen met de gemeente. Daardoor ontstond er een impasse tussen J. en zijn behandelaars. De officier van justitie ging mee in dit aangepaste advies en wijzigde haar aanvankelijke eis van één jaar naar twee jaar tbs.

De rechter houdt het nu toch bij één jaar verlenging van de maatregel. De rechtbank volgt hiermee het oordeel van de externe deskundigen die op de inhoudelijke behandeling van twee weken geleden adviseerden dat het beter is om over een jaar opnieuw te bekijken hoe de ontwikkeling van J. ervoor staat. ,,Zo houden we een vinger aan de pols’’, motiveerde de rechter het besluit. ,,Bovendien moet hij leren omgaan met voor hem spannende en ongemakkelijke situaties waarin hij wordt geconfronteerd met het delict, zoals dit soort zittingen.’’

Mike J. was de stiefvader van Rowena Rikkers. Het meisje overleed in 2001 op 4-jarige leeftijd aan mishandeling. Haar lichaamsdelen werden in delen teruggevonden in Hoek van Holland en het Veluwemeer bij Strand Nulde. Mike J. werd veroordeeld voor doodslag en kreeg 12 jaar cel met tbs. De tbs ging in 2009 in.

In januari vorig jaar werd bekend dat J. zelfstandig buiten de kliniek gaat wonen. De nabestaanden reageerden geschokt - ze waren hierover niet ingelicht.