De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil het komende gasjaar (vanaf 1 oktober) evenveel gas oppompen als dit jaar.
Volledig scherm
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil het komende gasjaar (vanaf 1 oktober) evenveel gas oppompen als dit jaar. © ANP

NAM wil evenveel gas boren

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil het komende gasjaar (vanaf 1 oktober) evenveel gas oppompen als dit jaar. Volgens het bedrijf zijn er door de nieuwe technieken mogelijkheden om op een veilige manier meer gas te winnen in Groningen, maar de NAM heeft toch besloten om opnieuw 'maar' 27 miljard kuub gas op te pompen.

,,Het is duidelijk dat de aardbevingen diep ingrijpen in de levens van de Groningers. Om de rust in Groningen te bewaren zetten we de komende periode in op handhaving van het huidige productieniveau van 27 miljard kubieke meter'', aldus directeur Gerald Schotman.

Bovengrens
De NAM geeft ook aan dat de bovengrens voor de gasproductie ligt bij 33 miljard kuub. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) liet de Kamer dinsdag weten dat het volgens hem niet aannemelijk is dat de gaswinning weer omhoog gaat. Hij deed dat in een begeleidend briefje bij het winningsplan van de NAM dat openbaar werd gemaakt.

Kamp constateert dat de NAM in het nieuwe plan ruimte laat om meer dan 27 miljard kuub gas te winnen. Hij vraagt toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen daar een check op te doen. De hoeveelheid te winnen gas staat in het winningsplan dat de NAM heeft gepubliceerd.

Reageren
Allerlei instanties en de regionale en lokale politiek kunnen hierop nog reageren. Minister Henk Kamp van Economische Zaken neemt uiteindelijk voor 1 oktober een besluit.