Volledig scherm
© Pindakaaswinkel

Nederland krijgt allereerste pindakaaswinkel

Nog even wat testen en dan is Nederland een heuse pindakaaswinkel rijker. Boer Michiel Vos is zó gek op pindakaas, dat hij er straks een hele winkel midden in Amsterdam mee vult. ,,Iedereen heeft wel wat met pindakaas."

Volledig scherm
© Privéfoto

Je houdt van pindakaas óf je moet er niks van hebben. ,,Er zijn heel fanatieke voorstanders, maar ook heel fanatieke tegenstanders", heeft Vos inmiddels ondervonden. ,,Volgens mijn zelfberedeneerde theorie komt dat door de lagere en middelbare school waar veel boterhammen met pindakaas gegeten worden. Pindakaas ruikt erg sterk, sommige mensen kunnen dat niet luchten of zien."

De boer doet niets liever dan pindakaas maken. ,,Het pand dat ik heb gevonden is perfect, dus ik dacht ik ga het gewoon doen. Van lammetjes naar pindakaas." Hij vervolgt: ,,Pindakaas is te gek. Het is het gezondste wat je in een potje kunt krijgen. Pure pindapasta bestaat uit louter goede vetten en voedingsstoffen. Maar je kunt er ook genoeg van krijgen. Dus voor wie wat anders wil begin ik deze winkel. Zo kun je pindakaas blijven eten, maar dan met een smaakje."

Volledig scherm
© Pindakaaswinkel
Quote

Het gaat goed komen, het zal me verbazen als het niet gaat lukken. Pindakaas is het mooiste product dat er is

Michiel Vos, pindakaasfan

Hersenspinsel
Het hersenspinsel van de Flevolander begon met de variatie pindakaas met zeezout en caramel. ,,Maar inmiddels heb ik ook rozijn-venkel, kokos, de opmerkelijke pindakaas met koffie, een pittige pindakaas, honing-walnoot, pure chocolade en nog een paar smaken. Ik wil uiteindelijk tien verschillende soorten pindakaas gaan verkopen", vertelt hij enthousiast.

Wie een potje wil scoren in de pindakaaswinkel aan de Czaar Peterstraat in Amsterdam-Oost moet nog wel even geduld hebben. Vos is al druk bezig met het maken van de pindakazen, maar gaat pas over één à twee maanden open. ,,Ik ben al pindakaas aan het maken in de winkel, maar de medebewoners moeten nog hun goedkeuring geven om het ook te mogen verkopen. De gemeente is in ieder geval helemaal enthousiast. Het gaat goed komen, het zal me verbazen als het niet gaat lukken. Dan staan er vast wat pindakaasliefhebbers met spandoeken op de stoep."

Tegenstanders
Want Vos heeft inmiddels talloze lovende reacties ontvangen. ,,Pindakaas is het mooiste product dat er is. Iedereen heeft er wel wat mee en tot nu toe laten meer voorstanders van zich horen dan tegenstanders."

Hoe rendabel is de pindakaashandel het eigenlijk? Vos: ,,Ja, daar ben ik ook benieuwd naar. Het is heel veel werk met al die pannetjes en heel ambachtelijk. Ik wil straks vier of vijf euro voor een basispotje vragen. Voor een bijzondere variant zes euro. Ik zal er niet snel rijk van worden, maar voorlopig is het leuk. Vooral de online winkel moet het zinvol maken om te blijven doen."

Ook een idee voor een pindakaassmaak? Michiel Vos hoort het graag: De Pindakaaswinkel.