Nederlanders redden 21 opvarenden na ‘aanslag’ in Golf van Oman, VS wijzen Iran aan als dader

De bemanning van een schip van de Nederlandse rederij Acta Marine is vanochtend te hulp geschoten toen in de Golf van Oman brand was uitgebroken op een Noorse tanker, vermoedelijk na een aanval.

,,Ons schip Coastal Ace, dat van Singapore onderweg was naar Dubai, ontving een noodoproep. Ze zijn erop afgegaan en hebben de 21 opvarenden gered’’, aldus een woordvoerder van het bedrijf in Den Helder.

,,De bemanning van het Noorse schip, voor het merendeel Filipijnen, is korte tijd later overgedragen aan de Amerikaanse vloot die in het gebied paraat is’’, aldus de woordvoerder die zijn mensen ‘een groot compliment’ maakt. ,,Dat hebben ze goed gedaan. Ze hebben kordaat opgetreden.’’

De vermoedelijke aanval op het Noorse schip in de Golf van Oman volgt op een reeks incidenten met tankers in de Perzische Golf vorige maand. Vanwege oplopende spanningen tussen de VS en Iran is een Amerikaanse oorlogsvloot in de regio aanwezig.

‘Iran achter aanslag’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft gezegd dat Iran achter de aanslagen op olietankers in de Golf van Oman zit. Pompeo zei dat de willekeurige aanvallen van Iran onderdeel zijn van een campagne om de spanningen in de regio te laten escaleren.

Hij wil de zaak aankaarten bij de VN-Veiligheidsraad. Zijn chef, president Trump, twitterde over Iran dat hij het bezoek van de Japanse premier Abe aan dat land en aan de geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, waardeert, maar Washington en Teheran zijn niet klaar voor een overeenkomst, aldus Trump.

‘Verdacht’

Pompeo’s Iraanse collega, Javad Zarif, noemde de aanvallen ,,verdacht’'. Het zou ook vreemd zijn dat dit tijdens het bezoek van Abe aan Iran gebeurt. Iran verdenkt de VS ervan dat zij het eigen fel anti-Iraanse beleid willen rechtvaardigden door Iran zwart te maken. Zo wil de regering-Trump onder meer de olie-export van Iran blokkeren.

De VS hebben een akkoord dat Iran met een reeks mogendheden heeft gesloten over Iraanse nucleaire ambities opgezegd. Dit heeft geleid tot de terugkeer van Amerikaanse sancties tegen Iran. De Iraanse president Rohani beklemtoonde dat het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) herhaaldelijk heeft bevestigd dat Iran zich aan de in 2015 gemaakte afspraken met de mogendheden houdt. Het zijn juist de VS die dat niet doen, aldus Rohani.

Zeeslakmijn

De bemanning van de aangevallen olietanker ging van boord nadat een nog niet ontplofte mijn met een soort magneet op de wand van het schip was gesignaleerd. De mijn die ook de zeeslakmijn wordt genoemd, is van het type explosieven dat ook is gebruikt bij een aanslag op de scheepvaart op 12 mei in dezelfde regio, naar schatting 100 kilometer westelijker dan de incidenten van donderdag. 

Toen raakten voor het emiraat Fujeirah, aan de Golf van Oman, twee Saudische olietankers, een Noorse tanker en een schip uit de VAE (Verenigde Arabische Emiraten) beschadigd.

Volledig scherm
Olietanker Golf van Oman © videostill

Poll

De klok een half uur verzetten

De klok een half uur verzetten

  • Goed idee! (59%)
  • Nee, ik pleit voor zomertijd (17%)
  • Nee, ik pleit voor wintertijd (24%)
43116 stemmen