Volledig scherm
Nederlandse cybersoldaten kunnen vanaf nu ook worden ingezet door de NAVO © anp

Nederlandse cybercommando's zijn klaar voor NAVO-missies

Nederlandse cybersoldaten zijn klaar voor het echte werk. Na jaren van alleen trainen kunnen ze nu ook bij operaties van de NAVO worden ingezet.

Minister Ank Bijleveld van Defensie gaat dat vanavond tijdens een diner toezeggen op de NAVO-top in Brussel. Nederland is daarmee na Groot-Brittannië het tweede land dat militaire kennis beschikbaar stelt om digitale aanvallen uit te kunnen voeren. Denemarken en Noorwegen overwegen hetzelfde te doen.

De NAVO kan nu een beroep doen op de Nederlanders als bijvoorbeeld een bondgenoot wordt aangevallen. Maar de cybersoldaten kunnen ook op andere NAVO-operaties worden ingezet, bijvoorbeeld langs de oostgrens van Europa waar soldaten zijn gelegerd om de Russen af te schrikken.

Sinds 2014 bouwt Nederland aan een speciale legereenheid die hackend de vijand te lijf kan gaan. Zij strijden niet met kogels en bommen, maar proberen de tegenstander met virussen en malware te bestrijden. Met die aanvallen zouden ze bijvoorbeeld een brug kunnen openen om te voorkomen dat de tegenstander er overheen kan komen met hun troepen.

Het zijn vooral dit soort virussen en malware die beschikbaar worden gesteld aan de NAVO als er digitale aanvallen moeten worden uitgevoerd.

Volledig scherm
Minister Bijleveld © ANP

poll

Hoe vaak mag jouw kind z'n schoen zetten?

Hoe vaak mag jouw kind z'n schoen zetten?

  • Eens per week (28%)
  • Paar keer per week (26%)
  • Dagelijks (21%)
  • Niet (26%)
16518 stemmen