Volledig scherm
Ter illustratie. © anp

Nederlandse economie groeit harder dan gedacht

De Nederlandse economie is vorig jaar harder gegroeid dan eerder werd aangenomen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de groei naar boven bijgesteld naar 2,0 procent, waar eerst nog werd uitgegaan van 1,9 procent.

Het hogere cijfer is te danken aan de overheidsuitgaven. Die kwamen in de nieuwe berekening iets hoger uit dan gedacht. Ook bleken er in het vierde kwartaal meer banen bij te zijn gekomen, namelijk 60.000 in plaats van 48.000. Het algemene beeld van de economie blijft hetzelfde.

Naast de groei van de economie zijn ook het tekort en de schuld van de overheid afgenomen. Zo brachten de beursgang van ABN AMRO en de aflossingen van leningen een voorraad geld in het laatje. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) daalde het gat op de overheidsbegroting vorig jaar met 0,6 procent.

Tekort
De overheid kwam in 2015 ruim 12 miljard euro tekort, 3 miljard minder dan in 2014. Daarmee voldoet Nederland voor het derde achtereenvolgende jaar aan de 3-procentnorm van Brussel. Het tekort is wel iets lager uitgekomen dan werd aangenomen. De Miljoenennota van een half jaar geleden ging nog uit van 2,2 procent en de recente maartraming van het Centraal Planbureau (CPB) van 1,9 procent.