Nederlandse jongeren keren Facebook de rug toe

VideoJongeren verlaten Facebook en stappen over naar Instagram en Snapchat, zo blijkt uit het vandaag gepresenteerde Nationale Social Media Onderzoek 2018. Opvallend is dat het Nederlandse gebruik van Twitter voor het eerst in drie jaar weer toeneemt.

Populariteit Instagram in Nederland neemt toe 

Instagram wordt door 4,1 miljoen Nederlanders gebruikt, een groei van 28 procent. Nederlandse Instagrammers zijn de foto-app ook flink meer gaan gebruiken: 2,1 miljoen mensen gebruiken het dagelijks, liefst 40 procent meer dan in 2017.  Facebook zag de opkomst van Instagram enkele jaren geleden en heeft het netwerk overgenomen. Rond Snapchat zijn al jaren overnamegeruchten, maar dit Amerikaanse bedrijf is nog niet verkocht. Het dagelijks gebruik van Facebook neemt met name onder 15 t/m 19 jarigen sterk af: in twee jaar tijd daalde het aantal jongeren dat Facebook dagelijks gebruikt van 68 naar 43%.

Volledig scherm
Dagelijks gebruik social media (%) 2016-2018 © Newcom

Analist Danny Oosterveer schrijft op het blog van Marketingfacts dat 15-19-jarigen aangeven dat er te veel mensen op Facebook zitten waar ze niks mee hebben (31 procent) en ze zich er niet meer thuis voelen (30 procent).

Twittergebruik in Nederland neemt sinds lange tijd weer toe

Ondanks dat Twitter voorbijgestreefd is door Pinterest stijgt het gebruik in Nederland voor het eerst in 3 jaar: Nederland kent 2,8 miljoen twitteraars, een groei van 8 procent ten opzichte van vorig jaar. Volgens Oosterveer gebruiken een miljoen Nederlanders dagelijks Twitter. 

Onder jongeren is te zien dat Instagram, Snapchat en YouTube enorm populair zijn. 

Volledig scherm
Social media gebruik in Nederland naar leeftijd © Newcom
Volledig scherm
© REUTERS

In de uitzending van Gerard Ekdom werd vanmorgen gesproken over het onderzoek. Luister het fragment hier terug:

Poll

De klok een half uur verzetten

De klok een half uur verzetten

  • Goed idee! (57%)
  • Nee, ik pleit voor zomertijd (18%)
  • Nee, ik pleit voor wintertijd (25%)
47926 stemmen