Volledig scherm
© MediaTV

Neergestoken medewerker tbs-kliniek De Kijvelanden overleden

Het personeelslid van tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal dat vrijdag werd neergestoken door een patiënt, is gistermiddag aan zijn verwondingen bezweken. De man werkte pas twee maanden bij het Forensisch Psychiatrisch Centrum. 

Personeel van De Kijvelanden, dat gisteren meteen werd geïnformeerd, is geschokt over de dood van hun collega. ,,Het incident heeft een enorme impact'', zegt een woordvoerster. Ook staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) is 'geschrokken van het afschuwelijke incident'. Niet eerder werd een medewerker belaagd met de dood tot gevolg.

De 44-jarige verdachte stak met een schaar in op de 25-jarige man. Hoe hij aan de schaar was gekomen en waarom juist het personeelslid het slachtoffer moest worden, is nog onduidelijk. De tbs'er sloot zich na de steekpartij op in een kamer en werd door een arrestatieteam ingerekend. Hij zou al 14 jaar behandeld worden voor 'feiten die met agressie te maken hadden'.

In de Kijvelanden worden mensen met een psychiatrische stoornis, die met justitie in aanraking zijn gekomen, behandeld. Doel van de behandeling is het verkleinen van de kans dat een patiënt opnieuw een delict pleegt. Volgens justitie zouden er geen aanwijzingen zijn geweest dat de verdachte met moorddadige plannen rondliep.

Jongerenwerker

Vakbond CNV vermoedt dat de verdachte ver in zijn behandeling was en daardoor bepaalde vrijheden had, zoals toegang tot de werkplaats of de keuken waar scherpe voorwerpen voorhanden zijn. De tbs'er zou op de nominatie staan om te worden vrijgelaten, maar zou in de kliniek willen blijven.

Het slachtoffer was in 2015 actief nog actief als jongerenwerker bij de Rotterdamse welzijnsorganisatie Youth for Christ in Rotterdam. Daarvoor was hij jongerencoach in de Rotterdamse IJsselmonde. Hij is een zoon van een dominee in Papendrecht en trouw bezoeker van de Nazarenerkerk in Rotterdam-Zuid.

  1. “Eindelijk een hulpmiddel waarmee ik beter om kan gaan met mijn artrose”
    Aangeboden door VGZ

    “Eindelijk een hulpmiddel waarmee ik beter om kan gaan met mijn artrose”

    Een rondje maken op zijn toerfiets, of sleutelen aan zijn klassieke Volvo. Twee hobby’s waar René Roering (54) graag zijn vrije tijd aan besteedt. Maar door artrose in zijn knie gaat bewegen niet meer zo gemakkelijk. “Die gewrichtsslijtage heeft een behoorlijke impact op mijn dagelijkse bezigheden”, vertelt de getrouwde vader van drie kinderen. “De pijn in mijn knie is soms ondraaglijk.”