Volledig scherm
Ter illustratie: een lid van motorclub No Surrender © ANP

'No Surrender-leden wilden vingers ontvoerd ex-lid afknippen'

Leden van motorclub No Surrender wilden vingers afknippen van een ex-lid uit Groningen dat zij hadden ontvoerd. Ook dreigden ze een tatoeage op zijn buik weg te branden met een strijkijzer.

Volgens RTV Noord staat dat in de voorlopige dagvaarding van het Openbaar Ministerie. De vier verdachte No Surrender-leden verschijnen vrijdag voor de rechter. Zij zouden de Groninger hebben ontvoerd en mishandeld nadat hij de motorclub was uitgezet.

De man zou in bad standing de motorclub hebben verlaten. Daarom zouden andere leden hem hebben geschopt, geslagen en met de dood bedreigd. De verdachten zouden onder meer gebruik hebben gemaakt van handschoenen met leren noppen.

De Groninger moest vijfduizend euro betalen. Toen hij daaraan had voldaan werd hij halfnaakt achtergelaten in een bos in de provincie. Maar de verdachten waren ook toen nog niet met hem klaar. Ze zouden hem hebben opgewacht bij het ziekenhuis en zijn familie hebben bedreigd.

Zwijgrecht

Tot nu toe laten de vier verdachten niets los. Ze beroepen zich op hun zwijgrecht, zoals dat in het reglement van No Surrender is vastgelegd. Op het overtreden van die regels staan zware straffen, wat ook uit deze zaak maar weer blijkt.

Tot voor kort kwamen de leden van No Surrender in Noord-Nederland bij elkaar in een clubhuis in Emmen. Dat pand werd vorige maand gesloten. Volgens het OM en de gemeente Emmen werden er structureel drugs gebruikt en verhandeld in het clubhuis. Ook zou er regelmatig geweld zijn gebruikt.

  1. Luister hier de dagelijkse podcast van Luuk Ikink en Simone Wijnands

    Kan een zorgvuldi­ge begrafenis nog? En: Oranje wint nipt & domme records

    Samen met zijn vrouw Simone Wijnands maakt presentator Luuk Ikink elke werkdag de OchtendPod: dé podcast voor wie graag opstaat met het laatste nieuws. Luuk en Simone bespreken aan hun ontbijttafel in 20 minuten het nieuws van de dag. Ze gaan in discussie over verschillende onderwerpen met een focus op (regionaal) nieuws, sport en entertainment. OchtendPod verschijnt elke werkdag om 06.00 uur ’s ochtends en is hieronder te beluisteren of via Spotify, Google Podcasts of iTunes.