Volledig scherm
© ANP

Nog steeds 2 miljard mensen zonder schoon drinkwater

Van de wereldbevolking hebben volgens een nieuwe VN-studie 2,1 miljard mensen geen schoon drinkwater. Dat melden de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het VN-kinderfonds UNICEF vandaag. In 2015 ging dat nog om 2,4 miljard mensen.

De onderzoekers van de VN-studie concluderen dat er nog steeds een veel te groot percentage van de wereldbevolking geen toegang heeft tot schoon drinkwater, ondanks de daling sinds 2015. Dat geldt zeker op het platteland. 

Sinds 2000 hebben in principe miljarden mensen beschikking gekregen tot drinkwater en rioolwaterzuivering, toch heeft dit volgens de onderzoekers niet per se geleid tot veilig drinkwater en goede riolering. Op veel plaatsen, zelfs in scholen en ziekenhuizen, is er bovendien een gebrek aan water en zeep voor het wassen van handen.

,,Schoon water en sanitair mogen geen voorrecht voor de rijken en de mensen in de steden zijn'', zei WHO directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus. ,,Alle landen hebben de plicht ervoor te zorgen dat inwoners dat hebben.'' Vervuild water en het ontbreken van sanitair kunnen ziektes en zelfs de dood tot gevolg hebben.