Volledig scherm
© ANP

Noodklok: groeiend tekort hoogopgeleide verpleegkundigen

UpdateEr is een groeiend tekort aan hoogopgeleide verpleegkundigen. Alleen al in de wijkverpleging zullen er eind dit jaar duizend werknemers te weinig zijn. De beroepsgroep en de gezamenlijke zorgondernemers trekken daarover aan de bel.

Quote

In een aantal sectoren is er een zorgwek­kend tekort aan hoogopge­lei­de verpleeg­kun­di­gen

Francis Bolle, V&VN

In de wijkverpleging werken 8800 verpleegkundigen, maar nu al is er een tekort van 350 werknemers. Dit aantal loopt komend jaar op tot duizend en dit is nog maar één sector, waarschuwt V&VN, de grootste beroepsvereniging voor verpleegkundigen in Nederland.

,,In een aantal sectoren is er een zorgwekkend tekort aan hoogopgeleide verpleegkundigen, bijvoorbeeld in de wijkverpleging, verpleeghuizen en specialistische afdelingen in ziekenhuizen als oncologie en dialyse," zegt Francis Bolle van V&VN. 

Registreren
Het totaal aantal verpleegkundigen in Nederland is hard gedaald, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Eind 2014 waren er 180.000 geregistreerde verpleegkundigen, een derde minder vergeleken met de 267.000 in het voorgaande jaar. Dit is een gevolg van strengere regels.

Quote

Wie in een verpleeg­huis wordt opgenomen heeft vaak complexe zorg nodig

Monica Brouwer, Actiz

Alle verpleegkundigen moesten zich laten herregistreren in het zogeheten BIG-register, waarbij werd gekeken of zij nog voldoende contact hebben met patiënten en kennis hebben. Verpleegkundigen die al jaren niet meer aan het bed hadden gestaan, werden eveneens uitgeschreven. 

Studenten
De afgelopen jaren is het aantal studenten dat de hbo-opleiding verpleegkunde volgt wel gestegen (van 9388 in 2010 naar 13.327 in 2014), maar dit is onvoldoende om het groeiend tekort op te vangen, zegt ook Actiz, branchevereniging van zorgondernemers.

Actiz is in het afgelopen jaar samen met de opleidingen en V&VN een campagne gestart om studenten te interesseren voor de ouderenzorg. ,,Ouderen wonen langer thuis en worden ouder. Wie in een verpleeghuis wordt opgenomen heeft vaak complexe zorg nodig. Slechts 17 procent van het personeel is nu een mbo- of hbo-opgeleide verpleegkundige," zegt Monica Brouwer van Actiz. 

Dit probleem signaleert ook hoogleraar ouderengeneeskunde aan het Radboudumc, Raymond Koopmans. ,,De roep om meer deskundigheid in verpleeghuizen zal de komende jaren alleen maar toenemen.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement