Volledig scherm
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un begroet zijn militaire troepen © reuters

Noord-Korea schiet weer raketten in zee na 'provocatie'

Noord-Korea heeft maandag vijf korteafstandsraketten afgevuurd. Ze kwamen ongeveer 200 kilometer ten oosten van het land in zee terecht, maakten de Zuid-Koreaanse strijdkrachten bekend. De lancering voert de spanningen opnieuw op tussen Noord-Korea en de Verenigde Naties (VN).

Quote

We hopen dat alle partijen kalm blijven en terughou­dend zijn, zodat de spanningen niet nog verder oplopen

China
Volledig scherm
© reuters
Volledig scherm
Noord-Korea oefent een inval via zee © REUTERS

Noord-Korea schoot vrijdag ook al twee ballistische raketten af. De lanceringen zijn een antwoord op nieuwe sancties van de Verenigde Naties en de Verenigde Staten naar aanleiding van eerdere atoom- en raketproeven.

Ook zijn de lanceringen een reactie op de militaire oefeningen die Zuid-Korea samen met de VS uitvoert. De autoriteiten noemen die oefeningen een provocatie en een voorbode op het binnenvallen van Noord-Korea.

Spanning loopt op
Noord-Korea kondigde vorige week aan spoedig een test uit te zullen voeren met een nucleaire kernkop en een testlancering te doen met een ballistische raket die nucleaire kernkoppen kan vervoeren.

De aankondiging ging gepaard met een dreigement aan het adres van Zuid-Korea en de VS. ,,Als we op de knop drukken om onze vijanden uit te roeien, zullen alle basissen van de provocateurs worden teruggebracht tot een zee van vlammen en as'', zei de Noord-Koreaanse Nationale Defensie Commissie toen.

Sancties
De spanning op het Koreaanse schiereiland loopt al geruime tijd op. Het Stalinistische land voerde in januari een vierde kernproef uit en gooide later olie op het vuur door een langeafstandsraket te lanceren. Ook haalde Noord-Korea een streep door alle overeenkomsten over economische samenwerking met Zuid-Korea.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Noord-Korea daarom sancties opgelegd. Die zijn gericht tegen de energie- en de financiële sector, alsook tegen de scheepvaart van Noord-Korea, aldus het Witte Huis. ,,De maatregelen zijn niet gericht tegen het Noord-Koreaanse volk, maar tegen de regering", zei de Amerikaanse president in het decreet. Ook vroeg VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon Noord-Korea 'zijn destabiliserende acties te staken'.

Ook China maakt zich ernstig zorgen over de situatie. ,,We hopen dat Noord-Korea de VN-resoluties niet overtreedt", aldus een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. ,,We hopen ook dat alle partijen kalm blijven en terughoudend zijn, zodat de spanningen niet nog verder oplopen."