Volledig scherm
De spits op Rotterdam Centraal. © anp

NS-topman krijgt zijn zin: student uit de spits

NS-topman Roger van Boxtel zegt dat universiteiten en hogescholen tóch hun collegetijden willen aanpassen om de drukte in de spits te verminderen. In Utrecht gaat de hogeschool lesgeven tot 19.00 uur, studenten reizen dan buiten de spits. Ook de Universiteit Utrecht studeert op mogelijkheden.

Volledig scherm
Roger van Boxtel. © ANP

En zij zijn niet de enige. ,,Ik ben al in Nijmegen geweest. Ik ga volgende week naar de universiteit van Leiden en ik ga ook nog praten in Amsterdam. Het gaat vooral om de drukste knooppunten. Maar ook de universiteiten in Groningen en Enschede hebben al gezegd dat ze flexibiliseren. Dit gaat echt helpen bij de volle treinen,'' zegt Van Boxtel.

De nieuwe lesroosters moeten met ingang van collegejaar 2016/2017 worden doorgevoerd.

Als de Utrechtse onderwijsinstellingen voluit meewerken met later beginnen en later eindigen, komen er vele duizenden zitplaatsen in de spits vrij. Bijna alle overvolle spitstreinen gaan van en naar Utrecht. Er zijn in heel Nederland 650.000 studenten met een ov-studentenkaart en volgend jaar komen daar nog eens 90.000 mbo'ers bij. In de spits vormen zij ruim een derde van het aantal treinreizigers.

Van Boxtel opperde zijn oplossing voor de overvolle treinen 4 maanden geleden. De onderwijswereld en de politiek hoonden zijn idee om de student uit de spits te krijgen weg, maar de topman van NS zette door. Hij eist niets van de hogescholen, maar vraagt het gewoon. ,,En de onderwijsinstellingen bieden de helpende hand. Studenten zijn ons net zo lief als andere klanten, maar we bekijken wel of we ze kunnen spreiden.''

Thuis

Quote

Universi­teit Utrecht denkt daarnaast aan spaarac­ties om studenten te verleiden buiten de spits te reizen

De Universiteit Utrecht kijkt bijvoorbeeld naar de roosters van de eerstejaars studenten, omdat zij vaak nog thuis wonen. De instelling denkt daarnaast aan spaaracties om studenten te verleiden buiten de spits te reizen, zegt Marieke de Bakker, hoofd studentenbegeleiding van de universiteit. ,,Bijvoorbeeld met een gratis kop koffie buiten de spits of in het weekend met extra korting reizen als je week-ov hebt.'' Spitsmijders zouden zelfs kunnen sparen voor een gratis treinticket naar Barcelona of Berlijn.

De Utrechtse studenten zijn boos en broeden al op acties. ,,We zijn helemaal niet zo flexibel als het lijkt,'' zegt voorzitter Pijke Dorrestein van studentenunie Vidius. Hij stelt dat studenten niet zomaar 's avonds naar college kunnen, omdat ze door de afschaffing van de basisbeurs de inkomsten uit bijbaantjes hard nodig hebben. Veel studenten werken juist 's avonds in bijvoorbeeld de horeca.

De studenten uit de spits lokken is niet de enige maatregel die NS neemt. In bestaande treinstellen worden eersteklascoupés omgebouwd tot tweedeklascoupés.

Poll

Sta jij nog achter de boeren na het uit de hand gelopen protest van maandag?

Sta jij nog achter de boeren na het uit de hand gelopen protest van maandag?

  • Ik stond achter het boerenprotest, maar nu niet meer (19%)
  • Ik stond achter het boerenprotest, en nu nog steeds (64%)
  • Ik stond niet achter het boerenprotest, en nu al hélemaal niet meer (17%)
28338 stemmen