Ondanks 50 jaar lidmaatschap liet de ANWB Wilhelmina (78) in de kou staan

VideoKrijg je een klapband op de A20 tussen Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel, laat de ANWB je gewoon zitten. Ook al ben je 78 jaar, een halve eeuw trouw lid en sta je ‘doodsangsten’ uit op de vluchtstrook.

Wilhelmina van der Laan-Van Eijk uit Gouda is nog steeds ontstemd over de in haar ogen botte weigering van de pechhulpdienst. En dat terwijl ze al 50 jaar trouw het lidmaatschapsgeld voor de ANWB betaalt.

Klapband

Een klapband dwong haar afgelopen dinsdagmorgen de kant van de weg op te zoeken. Daar belde ze meteen naar de ANWB. Over de brede vangrail klimmen lukte haar niet, door de twee heupoperaties die ze de afgelopen jaren onderging. Dus daar stond ze dan, op de smalle vluchtstrook, in de kou, terwijl de voertuigen langs haar heen raasden.

Quote

Ik ben 78 jaar oud en kan niet zomaar een band verwisse­len

Wilhelmina van der Laan-Van Eijk

,,Ik stond doodsangsten uit, want je mag daar 120, hè”, zegt Van der Laan. ,,De vrachtwagens kwamen keihard voorbij. Ik ben 78 jaar oud en kan niet zomaar een band verwisselen. De alarmcentrale zei doodleuk: ‘Bel maar naar uw verzekeraar. Die stuurt wel een mannetje. Wij komen niet’. Dan breekt toch je klomp. Ik stond nota bene op een rijksweg. Als het thuis was, kan ik het mij nog voorstellen. Ze adverteren zelfs met de slogan: Zorgeloos rijden met de Wegenwacht.”

Drie kwartier stond ze tegen een hek. Haar jongste zoon van 53 plaatste uiteindelijk de reserveband onder de auto. Ook hij had de nodige moeite met de krik, en het was voor hem best even hannesen onder de auto. Maar met tips van baggeraars die in de buurt aan het werk waren, lukte het toch.

Schandalig

Thuis klapte ze bijna uit elkaar van irritatie door de ANWB die haar ‘gewoon heeft laten barsten’. Dus besloot ze haar lidmaatschap op te zeggen. ,,Toen ik zei dat ik een platina lidmaatschapspas heb, antwoordde de telefoniste dat-ie op naam van mijn man stond. Mijn echtgenoot is negen maanden geleden overleden. ‘Schei eens uit, ik kan moeilijk een lijk laten bellen’, zei ik. Schandalig.”

Na het terugluisteren van het gesprek dat haar zoon voerde met de alarmcentrale, erkent de ANWB dat het een wegenwacht had moeten sturen. ,,Ze reed op de A20 met haar achterwiel over een steen. Volgens de letter van de voorwaarden is de verzekeraar er voor schade en de Wegenwacht voor pech. Mevrouw stond op een gevaarlijke plek, en ter plaatse hadden we iets kunnen betekenen, of we hadden haar naar een veilige plek kunnen brengen.’’

De ANWB wil de band met de pechklant herstellen. ,,We zijn blij dat haar niets is overkomen.”

Volledig scherm
Mevrouw Wil van der Laan is 78 jaar en al 51 jaar lid van de ANWB, maar toen zij deze week langs de drukke A20 met een lekke band stond, kwam de ANWB haar niet helpen, omdat een lekke band verzekeringswerk zou zijn. © Sandra Zeilstra