Onderzoek RIVM: Hoe jonger, hoe ongezonder
Jonge mensen zijn ongezonder dan hun ouders en die weer meer dan hún vader en moeder. Ze lopen meer risico op (zwaar) overgewicht en hoge bloeddruk. Dat is de opmerkelijke uitkomst van een groot onderzoek dat het RIVM vandaag presenteert.
Mensen pakken veel meer de auto, ongezonde voeding is relatief goedkoper en beter beschikbaar geworden en ons werk is steeds vaker zittend
In de studie is gekeken naar de gezondheidsproblemen van vier generaties. Wat blijkt: iedere jongere generatie is er slechter aan toe. Eind jaren '80 had bijvoorbeeld 7 tot 8 procent van de veertigers obesitas en één generatie later was dit gestegen naar 11 tot 15 procent.
Veranderingen in de maatschappij de laatste decennia zijn de oorzaak, zegt onderzoeker Gerben Hulsegge. Hij promoveert vandaag in Utrecht op dit onderwerp. ,,Mensen pakken veel meer de auto, ongezonde voeding is relatief goedkoper en beter beschikbaar geworden en ons werk is steeds vaker zittend."
Gevolgen enorm
De gevolgen voor de volksgezondheid zijn enorm: zwaarlijvigheid vergroot het risico op suikerziekte en een hoge bloeddruk (door te veel zout en vet eten) verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Ruim acht op de tien hart- en vaatziekten bij mannen en vrouwen zijn toe te schrijven aan een ongezonde levensstijl: een te hoge bloeddruk en cholesterol, overgewicht en roken.
Momenteel zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. En diabetes is al veruit de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Door slechte gewoonten weet maar een heel klein deel van de volwassenen - minder dan 10 procent - een gezond leven een decennium lang vol te houden.
Gezond leven
Een gezond leven houdt in: gezond gewicht, niet roken, een laag cholesterolgehalte en lage bloeddruk. Wie wel 10 jaar op rij gezond weet te leven, heeft een zeven keer lager risico op hart- en vaatziekten.
Het onderzoek toont volgens het RIVM aan dat er nog veel verbetering in de volksgezondheid mogelijk is. ,,Meer lichamelijke activiteit en gezondere voeding kunnen daar een belangrijke bijdrage aan leveren," stelt het onderzoeksteam.
Beweginsonderwijs
De afgelopen jaren hebben fabrikanten van voedingsmiddelen zich al vastgelegd om aanzienlijk minder zout en suiker in hun producten te stoppen en consumenten beter voor te lichten over goede voeding. Ook heeft het kabinet zich voorgenomen om meer bewegingsonderwijs op de basisschool mogelijk te maken.
Desalniettemin is de verwachting van het RIVM dat toekomstige generaties ouderen vaker en ook vanaf een jongere leeftijd aanzienlijke gezondheidsproblemen zullen ontwikkelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo duur wordt autorijden straks als nieuwe milieuplannen doorgaan
De overheid wil de overschakeling naar elektrisch rijden versneld doorvoeren door drie verschillende tarieven in te voeren bij de kilometerheffing. De eigenaar van een Kia Picanto op benzine is straks tot acht keer duurder uit, zo blijkt uit een nieuw rapport. -
‘Mildere en menselijke’ schadeafhandeling Groningen kost miljarden extra
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) komt met een pakket voorstellen waarmee de schade als gevolg van de gaswinning ‘milder, menselijker en makkelijker’ kan worden afgehandeld.Groningen -
PREMIUMInterview / Met video
Acda en De Munnik weer bij elkaar: ‘Wij zijn beter als duo dan solo’
-
41
Agractie stapt uit overleg met kabinet over landbouwakkoord; grond is splijtpunt
Boerenactiegroep Agractie stapt uit het overleg over het landbouwakkoord met het kabinet. Dat laat voorman Bart Kemp weten, die in Ermelo aanwezig was bij een vergadering met boeren, belangenorganisaties, natuurbeheerders, provincies en het ministerie van Landbouw over de inhoud van het landbouwakkoord. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
belastingaangifte
De aftrekposten slim verdelen: zo zet je je fiscaal partnerschap goed in
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: hoe werkt fiscaal partnerschap? -
-
-
Atletiekbond strenger voor transgenders: na puberteit als man geen deelname meer als vrouw
De wereldwijde atletiekfederatie heeft strengere richtlijnen opgesteld voor het deelnemen van transgenders aan wedstrijden bij de vrouwen. Transgenders die als man door de puberteit zijn gegaan worden in het vervolg uitgesloten, zo zei Lord Sebastian Coe, oud-atleet en de president van World Athletics. -
Op ‘Nederlandse’ megaparkeerplaats bij Gent heb je straks niets te zoeken met een lege tank