Volledig scherm
© ANP

Onderzoek RIVM: Hoe jonger, hoe ongezonder

Jonge mensen zijn ongezonder dan hun ouders en die weer meer dan hún vader en moeder. Ze lopen meer risico op (zwaar) overgewicht en hoge bloeddruk. Dat is de opmerkelijke uitkomst van een groot onderzoek dat het RIVM vandaag presenteert.

Quote

Mensen pakken veel meer de auto, ongezonde voeding is relatief goedkoper en beter beschik­baar geworden en ons werk is steeds vaker zittend

Gerben Husegge, onderzoeker

In de studie is gekeken naar de gezondheidsproblemen van vier generaties. Wat blijkt: iedere jongere generatie is er slechter aan toe. Eind jaren '80 had bijvoorbeeld 7 tot 8 procent van de veertigers obesitas en één generatie later was dit gestegen naar 11 tot 15 procent.

Veranderingen in de maatschappij de laatste decennia zijn de oorzaak, zegt onderzoeker Gerben Hulsegge. Hij promoveert vandaag in Utrecht op dit onderwerp. ,,Mensen pakken veel meer de auto, ongezonde voeding is relatief goedkoper en beter beschikbaar geworden en ons werk is steeds vaker zittend."

Gevolgen enorm
De gevolgen voor de volksgezondheid zijn enorm: zwaarlijvigheid vergroot het risico op suikerziekte en een hoge bloeddruk (door te veel zout en vet eten) verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Ruim acht op de tien hart- en vaatziekten bij mannen en vrouwen zijn toe te schrijven aan een ongezonde levensstijl: een te hoge bloeddruk en cholesterol, overgewicht en roken. 

Momenteel zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. En diabetes is  al veruit de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Door slechte gewoonten weet maar een heel klein deel van de volwassenen - minder dan 10 procent -  een gezond leven een decennium lang vol te houden.

Gezond leven
Een gezond leven houdt in: gezond gewicht, niet roken, een laag cholesterolgehalte en lage bloeddruk. Wie wel 10 jaar op rij gezond weet te leven, heeft een zeven keer lager risico op hart- en vaatziekten.

Het onderzoek toont volgens het RIVM aan dat er nog veel verbetering in de volksgezondheid mogelijk is. ,,Meer lichamelijke activiteit en gezondere voeding kunnen daar een belangrijke bijdrage aan leveren," stelt het onderzoeksteam.

Beweginsonderwijs
De afgelopen jaren hebben fabrikanten van voedingsmiddelen zich al vastgelegd om aanzienlijk minder zout en suiker in hun producten te stoppen en consumenten beter voor te lichten over goede voeding. Ook heeft het kabinet zich voorgenomen om meer bewegingsonderwijs op de basisschool mogelijk te maken.

Desalniettemin is de verwachting van het RIVM dat toekomstige generaties ouderen vaker en ook vanaf een jongere leeftijd aanzienlijke gezondheidsproblemen zullen ontwikkelen.