Volledig scherm
Boer Arie Verhorst vindt het onterecht dat kalfjes van de Tweede Kamer voortaan langer bij de koe moeten lopen. © Frank de Roo

Onderzoeker dierenwelzijn: Een kalfje is geen baby

Het is maar zeer de vraag of koe en kalf beter af zijn als ze langer bij elkaar blijven, zoals de Tweede Kamer wil. ,,Dat idyllische plaatje is niet realistisch. We kunnen niet meer terug naar de natuur,'' zegt dierenwelzijnsonderzoeker Hans Hopster.

Volledig scherm
Scheiden zorgt volgens Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) voor veel stress en verstoord gedrag. © ANP
Quote

Een vrouw is negen maanden bezig met het krijgen van een baby. Een koe denkt daar echt niet over na

Boer Arie Verhorst

Zodra een kalfje uit de koe is, legt boer Arie Verhorst het in de kruiwagen. Hij wrijft het droog met wat stro en brengt het naar een apart hok. Dat het wreed is om koe en kalf meteen na de geboorte te scheiden, zoals de Partij voor de Dieren stelt? Dat is volgens de melkveehouder uit Westmaas typisch een beeld van stadsmensen, die dieren vermenselijken.

,,Een vrouw is negen maanden bezig met het krijgen van een baby. Een koe denkt daar echt niet over na. Die voelt zich op de dag van de bevalling onprettig en begint te persen. Als je het kalfje meteen weghaalt, merkt ze niet eens dat ze een jong heeft gekregen."

Rantsoen
Op dertig à veertig uitzonderingen na, halen alle 17.000 melkveehouders in Nederland een kalf (vrijwel) meteen na geboorte bij de koe weg. Voor het kalf overgaat op een rantsoen van poedermelk, krijgt het eerst drie dagen melk van de koe. Die biest, waarin veel afweerstoffen zitten, mogen melkveehouders - al zouden ze het willen - niet eens leveren aan de melkfabriek.

Het is dus geen kostenkwestie, zegt Verhorst. ,,Zo gaat het gewoon al generaties, omdat dit het beste werkt. Bij mijn vader en opa heb ik nooit anders gezien. Onze stallen, weilanden en bedrijfsvoering zijn erop ingericht. Een apart hok is voor het kalf ook hygiënischer en rustiger."

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
© ANP

Onderzoek

Als het aan de Tweede Kamer ligt, komt daar echter verandering in. Die steunde onlangs een motie van de Partij van de Dieren dat er binnen een half jaar een plan moet liggen om kalfjes langer bij de koe te laten.  

Scheiden zorgt volgens initiatiefneemster Marianne Thieme voor veel stress en verstoord gedrag. ,,Je ziet bijvoorbeeld dat kalveren aan elkaar gaan zuigen omdat ze dat niet bij hun moeder kunnen doen. We moeten het houderijsysteem aanpassen aan de behoeften van de dieren. Nu is het andersom."

Veehouderij
In opdracht van de Tweede Kamer gaat staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken (PvdA, Landbouw) met een plan van aanpak aan de slag.   Het is echter helemaal niet zeker of melkkoe en kalf samen beter af zijn, waarschuwt Hans Hopster van Wageningen Universiteit. Hij doet onderzoek naar de kwestie.

,,De bevindingen tot nu toe duiden erop dat ons gevoel geen goede raadgever is. Het scheiden van koe en kalf leidt niet aantoonbaar tot grote welzijnsproblemen - zeker niet als het zo snel mogelijk gebeurt, zodat er nog geen band is ontstaan. Terwijl de nadelen voor de boer evident zijn. We kunnen niet meer terug naar de natuur. De veehouderij is geen natuurlijke situatie."

Het begint er al mee dat de moderne melkkoe geen oerkoe meer is, zegt Hopster. Ze heeft al vele generaties niet meer geleerd om haar eigen jong groot te brengen. Ook zijn ze erop gefokt om zoveel mogelijk melk te geven - wel vier keer zoveel als een kalf nodig heeft. Dat kan ervoor zorgen dat gulzige kalfjes te veel drinken en diarree krijgen.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
© ANP

Natuurlijk systeem

Zulke problemen ondervond ook Cor den Hartog, een biologische melkveehouder uit Lunteren die zijn kalveren sinds enkele jaren bij de koeien laat. In de winter staan ze in een apart hok, maar via het hek kunnen ze bij hun moeder drinken. Al moeten ze na een paar weken ook leren om water te drinken en vast voer te eten. ,,Voor mij is dat een uitdaging; ik vind dit een mooi, natuurlijk systeem", zegt Den Hartog.

,,Maar ik kan me ook goed voorstellen dat collega's het te veel werk vinden." Als kalfjes straks echt langer bij de koe moeten blijven, betekent dat voor Verhorst waarschijnlijk dat hij met zijn bedrijf stopt. Hij is 55 en heeft geen opvolger. Zijn stal is verouderd. Met veertig melkkoeien is het er vol. Terwijl zij rustig staan te herkauwen, laat de ene na de andere dame een straal mest op de roostervloer klateren. ,,Hier kun je toch geen kalfjes tussen laten lopen?'', zegt Verhorst. ,,Ze hebben zo een infectie te pakken."  

Tijdens het melken staat de deur naar de melkput open. Voor je het weet valt zo'n diertje van een paar dagen oud in de anderhalve meter diepe put. ,,Nee, dan zou ik een nieuwe stal moeten bouwen. Maar dat zit er op mijn leeftijd niet meer in."    

Live Voetbal

home logo RKC WaalwijkRKC
RUST
0-1
Sparta RotterdamSPA
away logo