Volledig scherm
PvdA-leider Diederik Samsom (links) en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra tijdens een eerder debat in de Tweede Kamer.

Onenigheid VVD en PvdA over plan 'luchtbrug' Turkije

Een plan van de PvdA om een maand lang dagelijks honderden mensen vanuit Turkije over te vliegen naar Europa, lijkt een kleine meerderheid in de Kamer te krijgen. Coalitiepartner VVD ziet echter niets in het voorstel en is nu woest, bleek donderdag tijdens een Kamerdebat over het asielbeleid. De PvdA zwakt de wens daarom af.

Volledig scherm
Halbe Zijlstra, VVD-fractievoorzitter
Quote

Als Kamer de motie voor luchtbrug aanneemt, dan voert het kabinet die motie niet uit

Halbe Zijlstra

De partij diende donderdagmiddag een motie in waarin het kabinet alleen wordt opgeroepen ,,zich in Europees verband in te zetten op het snel starten met een hervestigingsprogramma''.

De PvdA rept daarin niet over aantallen die gedurende een maand overgeplaatst zouden moeten worden om de goede wil van Europa te tonen. PvdA-leider Diederik Samsom had dat eerder donderdag voorgesteld.

PvdA-leider Diederik Samsom wil namelijk dat het kabinet dit plan volgende week in Brussel voorstelt en verdedigt. SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie en waarschijnlijk andere kleine linkse partijen zijn voor het plan. Samen halen zij 76 zetels, de krapst mogelijke meerderheid.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) ziet niets in het plan. Hij noemde de instelling van een luchtbrug ,,een voorbarige en eenzijdige handeling''.

VVD woest
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra reageerde als door een adder gebeten: ,,Als de Tweede Kamer de motie voor een luchtbrug aanneemt, dan voert het kabinet die motie niet uit." Hij wil pas aan een luchtbrug denken als er geen bootvluchtelingen meer de oversteek maken van Turkije naar Griekenland.

Malik Azmani, Tweede Kamerlid van de VVD, had het PvdA-plan al eerder afgeschoten. Hij vindt dat Turkije zich aan de afspraken moet houden, maar er gebeurt het omgekeerde. Volgens hem is de Turkse politie betrokken bij het overzetten van de bootjes. Het plan van de PvdA beloont in zijn ogen de Turken juist. ,,We moeten ze geen extra wortel geven, maar een stok in het vooruitzicht stellen'', zei Azmani.

Ook PVV en Groep Bontes/Van Klaveren zijn fel tegen. Ze denken dat het probleem alleen maar wordt vergroot en willen dat de grenzen worden gesloten. Tegelijk hekelden ze de VVD, omdat het kabinet van VVD/PvdA zelf heeft aangedrongen op de afspraken met Turkije.

Volledig scherm
PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom. © anp

Goede wil
Samsom ziet een luchtbrug 'als teken van goede wil'. ,,Als de EU aan Turkije laat zien dat we serieus werk maken van een oplossing van de vluchtelingencrisis, komt Ankara in actie tegen de mensensmokkelaars. Nu regeert het wantrouwen en gebeurt er niets, behalve dat de humanitaire drama's met het uur groeien.'' Volgens Dijkhoff is er nu geen sprake van een impasse in de onderhandelingen tussen de EU en Turkije. Er is deze week overleg in Turkije en maandag moeten er in Brussel besluiten worden genomen.

Het plan is om de afspraken verder uit te voeren en uit te breiden. ,,Het gaat langzaam maar het gaat wel de goede kant op'', zei Dijkhoff. Inmiddels nemen de Turken mensen terug die om economische redenen naar de EU trekken.

Turkije en de EU hebben afgesproken om de opvang in Turkije te verbeteren zodat de vluchtelingen niet meer naar Europa doorreizen. Vaak gebeurt dat in gammele bootjes waardoor veel mensen verdrinken.