Onthulling geheime grafkamer farao uitgesteld

VideoDe mogelijk grootste archeologische vondst van onze tijd laat nog even op zich wachten. Zeker is dat er 'iets' achter de muur van de graftombe van Toetanchamon zit, maar wat is nog niet bekend. De Egyptische minister van Oudheden zou de resultaten uit nieuwe scans vrijdag bekendmaken, maar hij wil wachten tot alle gegevens zijn geanalyseerd.

Volledig scherm
© epa

De veertig nieuwe scans die donderdag zijn gemaakt namen meer dan 11 uur in beslag en hebben geschikte data opgeleverd. Eind van deze maand worden er nog meer scans gemaakt. De resultaten zullen uiteindelijk gepresenteerd worden tijdens een internationale conferentie in mei.

Experts trokken de eerste bevindingen sterk in twijfel, daarom is er een nieuw onderzoek ingesteld. ,,Ik weet dat jullie resultaten verwachtten, maar die kunnen we niet geven tot de scans eind april afgerond worden", aldus de Egyptische minister volgens Sky News-correspondent Sherine Tadros.

Minutieus

De ruimte werd 3300 jaar geleden verzegeld. Miljoenen toeristen hebben er gestaan. Duizenden wetenschappers deden er onderzoek. Elk detail in de grafkamer van Toetanchamon, de grootste archeologische vondst uit de geschiedenis, onderzochten ze minutieus. 3300 jaar bleef het bestaan van de verborgen kamers geheim. 

De opwinding is dan ook groot. Archelogen en Egyptologen zitten wereldwijd op het puntje van hun stoel voor de nieuwste onthullingen. Het is dus echter nog onduidelijk of het om een van de grootste archeologische vondsten van onze tijd gaat of alleen om een vleermuis.

De kamers werden een halfjaar geleden ontdekt door de Britse onderzoeker Nicolas Reeves. Uitvoerige scans van de ruimte toonden aan dat achter de beschilderde muren van de grafkamer wel degelijk twee verborgen ruimtes bestaan. Ontdekker Reeves is ervan overtuigd dat de verborgen ruimtes het graf zijn van koningin Nefertiti, de beroemde stiefmoeder van Toetanchamon, wier grafkamer nooit is gevonden.

De Britse archeloog houdt ook na het statement van de minister vol dat Nefertiti in de verborgen kamers ligt. Twee experts onderzoeken zijn theorie.

Hoeveel procent ligt de verkoopprijs boven de vraagprijs

Klik op afbeelding voor grotere versie

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement