Volledig scherm
NExit © anp

'Ook Nederlanders moeten zich uitspreken over Nexit'

Er moet een referendum komen over de vraag of Nederland uit de Europese Unie moet stappen. In navolging van de Britse volksraadpleging over een Brexit in juni, zouden ook Nederlanders zich moeten kunnen uitspreken over een Nexit.

Quote

Zeker als een van de grootste landen dreigt de EU te verlaten, wordt het belangrijk voor burgers zich te kunnen uitspreken

Joram van Klaveren, VNL-Kamerlid

Dat vindt de partij VNL, die voor zo'n referendum ijvert via een wetsvoorstel dat zij vrijdag presenteert. ,,Naar ons idee neemt het draagvlak voor de EU af, en Nederlanders moeten zich daarover kunnen uitspreken", zegt VNL-Kamerlid Joram van Klaveren. ,,Zeker als een van de grootste landen dreigt de EU te verlaten, wordt het belangrijk voor burgers zich te kunnen uitspreken."  

Het raadgevend referendum over het associatieverdrag met Oekraïne kwam er na een burgerinitiatief van GeenPeil, maar VNL ziet zo'n 'beweging onder burgers' nu niet over een Nexit. Toch denkt de partij dat er behoefte is aan een volksraadpleging en proberen het af te dwingen via een wetsvoorstel. Het is maar zeer de vraag of naast de SP en PVV anderen het initiatief zullen steunen.

,,We hopen dat andere partijen dit niet blokkeren, maar dat ze net zo graag als wij willen weten wat de Nederlanders vinden van de alsmaar uitdijende EU", zegt Van Klaveren.  

VNL is zelf kritisch op de EU, zoals ze ook tegen het associatieverdrag van Oekraïne is. ,,Onderzoeken naar het draagvlak van de EU geven sinds de uitbreiding van de unie wisselende beelden. Dit kan een mooie kans zijn om helderheid te krijgen over hoe het volk denkt over alle veranderingen van de afgelopen jaren. Zeker nu Engeland als sterke partner uit de EU lijkt te stappen", zegt Van Klaveren.