De spreekbuis van GeenPeil Jan Roos staat de pers te woord na het uitbrengen van zijn stem woensdagochtend tijdens het referendum over het associatieverdrag van de EU met Oekraïne.
Volledig scherm
De spreekbuis van GeenPeil Jan Roos staat de pers te woord na het uitbrengen van zijn stem woensdagochtend tijdens het referendum over het associatieverdrag van de EU met Oekraïne.

Opkomstcijfers per gemeente

UpdateDe opkomstcijfers komen van alle kanten binnen. In Rotterdam, Den Haag en Utrecht stijgt het percentage langzaam richting de dertig procent. De lijst met gemeenten die boven de dertig procent komen, stijgt. De eerse algemene exit-poll staat nu op 29%. Onderstaande tabel wordt continu bijgewerkt.

 1. Kiesdrempel met 32,2 procent gehaald, 61,1 procent tegen verdrag
  Liveblog

  Kiesdrem­pel met 32,2 procent gehaald, 61,1 procent tegen verdrag

  De Kiesraad komt dinsdag met de officiële uitslag, maar de cijfers zijn binnen. 32,2 procent van de kiesgerechtigden ging naar de stembus, waarmee het referendum geldig is. Een meerderheid van de Nederlanders heeft woensdag tegen het associatieverdrag met Oekraïne gestemd. 61,1 procent van de kiesgerechtigden stemde tegen, tegenover 38,1 procent voorstemmers. AD volgde vandaag de ontwikkelingen van minuut tot minuut. Hieronder lees je terug hoe Nederland het referendum meemaakte. Let op: het kan even duren voordat het blog geladen is.
 2. Kerstfeest in Oslo eindigt in superspread-event, vrees voor grote omikron-uitbraak

  Kerstfeest in Oslo eindigt in super­spread-event, vrees voor grote omikron-uit­braak

  Een kerstfeest in de Noorse hoofdstad Oslo is uitgelopen op een zogeheten superspread-event. Zeker dertien aanwezigen raakten tijdens de festiviteiten besmet met de omikronvariant van het coronavirus. Experts vrezen dat het totaal aantal besmettingen richting de zestig zal kruipen. Volgens de gezondheidsautoriteiten waren de feestgangers allemaal volledig gevaccineerd. De Noorse regering neemt landelijke maatregelen om de verspreiding in te dammen.