Volledig scherm
Joris Demmink © anp

Opnames verboden tijdens verhoren in 'zaak Demmink'

De rechtbank in Amsterdam staat niet toe dat media opnames maken van de verhoren van Joris Demmink en Fred Teeven tijdens het voorlopige getuigenverhoor in de zaak rond een vermeend pedofilienetwerk.

Quote

Het klopt dat er geen opnames mogen worden gemaakt. Dat mag in principe nooit

Woordvoerder rechtbank Amsterdam

Voormalig secretaris-generaal Demmink en oud-officier en staatssecretaris van Justitie Teeven moeten volgende week voor de rechter-commissaris verschijnen om te getuigen over een vermeend netwerk van jongensprostituees in de jaren tachtig en negentig. Politie- en justitiemedewerkers zouden ooit genoemd zijn als onderdeel van het netwerk, maar er is nooit een rechtszaak van gekomen.

Geen toestemming
Burgerjournalisten die al jaren online met zware en soms bizarre verwijten op Joris Demmink jagen, vroegen deze week aan de rechtbank om opnames te mogen maken van het getuigenverhoor volgende week. De rechtbank weigert dit. Volgens de persrichtlijn zijn opnames van een getuigenverhoor, of het nu om beeld gaat of geluid, alleen toegestaan als de getuigen daar zelf toestemming voor geven.,,Het klopt dat er geen opnames mogen worden gemaakt. Dat mag in principe nooit. Of de getuigen zelf bezwaar hebben gemaakt, weet ik niet'', aldus een woordvoerder van de rechtbank in Amsterdam.

Demmink
Het getuigenverhoor is het resultaat van een verzoek van Bart van Well, een voormalige jongensprostituee. Van Well claimt in 1988 tegen betaling seks te hebben gehad met Joris Demmink. Pas ruim vijftien jaar later herkende hij hem naar eigen zeggen ineens in een tijdschrift. De inmiddels gepensioneerde Demmink heeft de aantijgingen altijd stellig ontkend. Eerder onderzoek leverde volgens het Openbaar Ministerie geen bewijs op voor misbruik.

Een voorlopig getuigenverhoor kan worden opgestart om te beoordelen of een proces kans van slagen heeft. Er komt dan ook geen vonnis. De advocaat van Van Well wil kijken of hij de Staat aansprakelijk kan stellen voor het laten voortbestaan van een prostitutienetwerk waar jonge jongens een rol zouden spelen.

Live Voetbal

home logo Heracles AlmeloHER
70'
1-3
FeyenoordFEY
away logo
home logo RKC WaalwijkRKC
71'
1-0
VVV-VenloVVV
away logo
home logo Sparta RotterdamSPA
29'
0-1
Fortuna SittardFOR
away logo
home logo sc HeerenveenHEE
EINDE
1-2
AZAZ
away logo