Volledig scherm
De bestuurder van de bus kwam met de schrik vrij © Rijkswaterstaat

Opnieuw gans dwars door voorruit van busje op A15

Voor de tweede opeenvolgende dag is er een grauwe gans door de voorruit van een busje gevlogen op de A15 bij Dodewaard. Dat meldt een weginspecteur van Rijkswaterstaat woensdag. De bestuurder van het voertuig raakte bij het incident niet gewond. Voor de gans liep het minder goed af.

Quote

Mogelijk waren de ganzen die de afgelopen 2 dagen zijn aangereden afgeleid. Bijvoorbeeld omdat ze achter een andere vogel aanzaten

Albert de Jong, Sovon Vogelonderzoek

Dinsdag was het ook al raak op de A15. Toen vloog een gans door de voorruit van een 29-jarige man uit Veenendaal. Zowel de bestuurder als de gans bleef op wonderbaarlijke wijze ongedeerd. ,,Ik ben behoorlijk geschrokken", zei de bestuurder dinsdag. ,,Ik zag de gans niet aankomen. Ik hoorde een knal en ik zag ineens een gans op schoot liggen." De man liep lichte verwondingen op door de glasscherven die de auto invlogen door de aanrijding.

De gans was door de klap knock-out, maar toen hij weer bijkwam begon hij om zich heen te bijten voor hij weer weg vloog. 

Steeds dichterbij
Volgens Albert de Jong van Sovon Vogelonderzoek Nederland zijn er op dit moment tussen de 600.000 en 800.000 grauwe ganzen in Nederland. ,,De laatste jaren zien wij dat de grauwe ganzen steeds dichter langs snelwegen en zelfs in klaverbladen zijn gaan broeden. De omstandigheden zijn daar goed en roofdieren als de vos laten zich er niet snel zien. Het nadeel is wel dat er meer kans is op ongelukken."

Toch is het volgens De Jong niet gebruikelijk dat een gans wordt aangereden. ,,Over de afgelopen 15 jaar zijn er bij ons 28 meldingen binnengekomen van grauwe ganzen die betrokken waren bij een aanrijding. Mogelijk waren de ganzen die de afgelopen 2 dagen zijn aangereden afgeleid. Bijvoorbeeld omdat ze achter een andere vogel aanzaten. Gemiddeld genomen weegt een gans 2,5 kilo. Wanneer zo'n dier op je voorruit terecht komt dan veroorzaakt dat een flinke klap."

poll

De winnaar van Heel Holland Bakt is:

De winnaar van Heel Holland Bakt is:

  • Glenn (5%)
  • Hans (70%)
  • Marjolein (25%)
1682 stemmen