Volledig scherm
© epa

Panama Papers: wat is legaal en wat niet?

Sinds zondagavond het nieuws over de Panama Papers naar buiten kwam, regent het beschuldigingen. Onder meer Jackie Chan, Clarence Seedorf en Lionel Messi worden genoemd als eventuele belastingontduikers. Wat mag wel en wat mag niet om de belastingen zo laag mogelijk te houden?

Volledig scherm
Tanja Bender, hoogleraar belastingrecht © Tanja Bender
Quote

Belasting­ont­wij­king is niet strafbaar

Tanja Bender

Tanja Bender, hoogleraar internationaal belastingrecht aan de Universiteit Leiden, volgt het nieuws met 'milde interesse'. Bender vindt dat er in de media te snel geoordeeld wordt: ,,De vooronderstelling dat hier, bijvoorbeeld door de Nederlanders die worden genoemd, gefraudeerd is is verkeerd. Dat moet namelijk nog blijken uit onderzoek van de fiscus."

Bender legt uit dat er een belangrijk verschil is tussen belastingontwijking en belastingontduiking. ,,Belastingontwijking is niet strafbaar. De definitie van daarvan is het structureren van je aangelegenheden zodat je minder belasting betaalt. Simpel gezegd: op een legale manier zorgen dat je zo weinig mogelijk belasting betaalt over je inkomsten of vermogen."

Omdat in belastingparadijzen als Panama of de Kaaimaneilanden andere belastingregels gelden dan in Nederland, kan het voordelig zijn om daar een vennootschap te openen. ,,Je moet het zien alsof je op vakantie gaat naar een ander land binnen de EU en dan op Schiphol een flesje parfum koopt. Dat is in feite belastingontwijking waar je geld mee bespaart omdat de BTW-regels op Schiphol niet gelden".

Volledig scherm
Clarence Seedorf ontkent alle betrokkenheid bij belastingontduiking © anp
Quote

Aan het publiek wordt niet openbaar gemaakt wie in Nederland heeft gefrau­deerd

Tanja Bender

Verkeerd voorlichten
Belastingontduiking is wél strafbaar. ,,Dat is dus de fiscus verkeerd voorlichten: je inkomen of vermogen buiten het zicht van de fiscus houden door een bewust onjuiste aangifte, een verkeerde voorstelling zaken geven of valsheid in geschrifte. We weten dus nog niet zeker of dat hier het geval is." Omdat in Panama het bankgeheim geldt, is het mogelijk om illegaal verdiend geld daar onder te brengen in een vennootschap. Vervolgens kan door die vennootschap weer in Nederland geïnvesteerd worden. 

Niet openbaar
Bender wijst er verder op dat, anders dan bijvoorbeeld in Zweden, belastinggegevens in Nederland privé zijn. ,,De fiscus zal geen informatie verstrekken over individuele gevallen en fiscale rechtszaken zijn in Nederland niet openbaar. Aan het publiek wordt dus niet openbaar gemaakt wie in Nederland nou heeft gefraudeerd en wie niet."