Pas op met kleidieet van powerfoodie Rens Kroes

Powerfoodgoeroe Rens Kroes riep zondagavond haar 280.000 instagramvolgers op om drie weken lang, twee keer per dag een glas klei te drinken. Maar volgens professor Koen Venema van de Universiteit van Maastricht kunnen we de klei beter laten voor wat het is. De detox kan zelfs zorgen voor een enorm tekort aan broodnodige vitaminen. ,,Niet doen dus!", aldus de professor.

Volledig scherm
© instagram | Rens Kroes

Het drinken van klei is volgens de van oorsprong Friese Rens niks nieuws. Haar moeder gaf haar en haar zus (supermodel Doutzen Kroes) toen ze klein waren ook al geregeld een glaasje met klei voordat de meisjes aan het ontbijt mochten beginnen.

De klei, die volgens Kroes vol zou zitten met onder meer kiezelzuur, fosfor, mangaan en kalium is volgens haar 'supergezond'. De enzymen in de klei zouden het lijf helpen om goede mineralen te absorberen en overtollig vocht, pus en 'negatieve straling' af te voeren. ,,Het is even doorzetten, maar je houdt er een diep gereinigd lichaam aan over!", aldus de zelfbenoemde powerfoodie.

Onwaarschijnlijk
Professor Venema, gespecialiseerd in voeding en het maagdarmkanaal, doet al 16 jaar onderzoek naar het effect van voeding op het lichaam en is erg sceptisch over de detox van Rens. Dat de enzymen in klei mineralen zouden opnemen, is volgens hem bijzonder onwaarschijnlijk en eigenlijk onmogelijk. Ook de afvoer van negatieve straling via klei vindt de onderzoeker erg dubieus. ,,Zie het maagdarmkanaal als een holle pijp van mond tot kont. Daar komt weinig straling bij, het is vrij donker daarbinnen."

De wetenschapper hoopt daarnaast dat Rens geen gelijk heeft over sommige beweringen op haar blog over het nieuwe 'superfood'. ,,Dat er fosfor in de klei zou zitten? Ik hoop het niet! Fosfor reageert met water en geeft een vreselijke reactie".

Quote

Bij het nuttigen van zo'n grote hoeveel­heid klei bestaat de kans dat er een ernstig vitaminete­kort ontstaat in het lichaam.

Koen Venema

Vitaminetekort
Het nuttigen van klei is dus allesbehalve onschuldig. Als het tegelijkertijd met voeding in het maag-darmstelsel terecht komt, hecht het zich aan componenten in het voedsel, bijvoorbeeld aan vitaminen. ,,Bij het nuttigen van zo'n grote hoeveelheid klei bestaat de kans dat er een ernstig vitaminetekort ontstaat in het lichaam. De vitaminen worden dan niet meer opgenomen door het lichaam, maar komen er samen met de klei van achteren weer uit. Met alle gevolgen van dien", aldus Venema.

Wie graag het lijf wil 'ontgiften' doet er volgens de wetenschapper veel beter aan om een gezond dieet te volgen met veel groenten en fruit. Dat heeft hetzelfde effect op je darmen en is niet schadelijk voor het lichaam.

Voor diegenen die zich ondanks alle waarschuwingen tóch aan de drieweekse detoxkuur van Rens Kroes willen wagen: weet waar je aan begint. 

De powerfoodie was zelf niet voor commentaar bereikbaar.