Volledig scherm
Studeren in het buitenland © thinkstock

Pechtold wil Europese beurs voor mbo’ers en scholieren

D66-leider Alexander Pechtold wil dat naast studenten in het hoger onderwijs ook mbo’ers met Europees geld overal in Europa kunnen studeren. Dat plan ontvouwde hij vanavond tijdens zijn Europa-lezing in het Amsterdamse debatcentrum De Balie.

Pechtold omarmt het voorstel van Europese jongerenorganisaties die willen dat het Europese budget voor uitwisseling van studenten, beter bekend als het Erasmus project, wordt vertienvoudigd. Maar wat hem betreft kan het pleidooi nog ‘intensiever en radicaler’, zoals een Erasmus-beurs voor ‘mbo’ers die stage willen lopen in Milaan’ of voor ‘beginnende vaklieden’. Ook middelbare scholieren zouden volgens Pechtold moeten kunnen kiezen om een ‘semester over de grens’ te volgen.

Pechtold wil ervoor waken dat Europese samenwerking een eliteproject wordt. Europa moet socialer, meent de D66-leider. ,,Europa is geen speeltje voor de happy few. Het moet zich bewijzen als absolute noodzaak voor ons allemaal.”

Nederlandse mbo’ers gaan nu al steeds vaker naar het buitenland. Van de lichting die in 2015 afstudeerde deed zeven procent werkervaring in het buitenland op tijdens zijn studie, onderzocht Nuffic, een organisatie voor internationalisering in het onderwijs. Twee jaar eerder was dat 5,7 procent. Mbo'ers uit de sector Voedsel, Groen en Gastvrijheid gaan het vaakst naar het buitenland. Volgens Nuffic is een buitenlandervaring belangrijk voor studenten omdat de arbeidsmarkt steeds internationaler wordt. 

Europese universiteit

De D66-voorman bepleit verder de oprichting van een Europese universiteit die volgens zijn woordvoerder de beste onderzoekers ter wereld zou moeten aantrekken. Daarnaast zou het voor iedere student binnen de Europese Unie mogelijk moeten worden om een deel van hun studie in een ander Europees land te volgen.

Pechtold prijst in zijn toespraak uitvoerig de Duitse bondskanselier Angela Merkel en vooral de Franse president Emanuel Macron, die hij tot ‘de grote Europeanen van nu’ rekent, omdat hij ‘hardop’ durft te dromen van een verenigd en democratisch Europa, waarbij ‘waar nodig’ soevereiniteit wordt overgedragen aan de EU.  

  1. 'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    Een beer van een vent. De verloren zoon van Hercules. Een nakomeling van De Hulk. Op sociale media wordt Chris van den Brug (31) liefkozend gebombardeerd tot superheld zonder cape. De praatgrage Bredanaar tilde gisteravond een auto op en bevrijdde daarmee een fietser die na een aanrijding klem kwam te zitten. Of Chris zichzelf als superheld ziet? ,,Nee joh, ik ben gewoon een lompe boer met een strak bierbuikje.”
  2. Jongen springt van brug op Efteling-bootje: attractie stilgelegd, beveiligers grijpen in

    Jongen springt van brug op Efteling-boot­je: attractie stilgelegd, beveili­gers grijpen in

    Een minderjarige Efteling-bezoeker heeft zich vanmiddag flink misdragen in en rondom de bekende bootjesattractie Gondoletta. De jongen sprong vanaf een brug op het dak van één van de varende bootjes en bleef daar vervolgens een tijd lang op zitten. Door beveiligers is de baldadige bezoeker naar de uitgang van het pretpark begeleid, bevestigt een woordvoerster tegenover het Brabants Dagblad.