Volledig scherm
Alexander Pechtold © anp

Pechtold zoekt naar bonnetje privéjet Oekraïne

D66-leider Alexander Pechtold gaat een gratis vlucht per privéjet naar Oekraïne alsnog melden in het geschenkenregister van de Tweede Kamer. Volgens zijn woordvoerder is het nooit de bedoeling geweest de prijzige geste in natura te verdoezelen, maar was het moeilijk de precieze kosten te achterhalen.

Quote

We waren er al mee bezig om alles uit te zoeken. We proberen er op geen enkele manier geheimzin­nig over te doen. We proberen hier juist altijd heel netjes in te zijn

Alexander Pechtold, D66

,,We zijn nu alle bonnetjes bij elkaar aan het brengen. Vrijdag staat het op de site van de Kamer", belooft de zegsman na de commotie die woensdag ontstond.

Pechtold vloog vorige maand samen met partijgenoot Kees Verhoeven gratis mee in een privéjet naar Oekraïne, die door de Nederlandse zakenman Frans Lavooij was gecharterd. De huur van zo'n vliegtuig, voor een periode van drie dagen, loopt al gauw in de tienduizenden euro's.

Het drietal bracht een bezoek aan de steden Kiev en Lviv en had onder meer een onderhoud met president Porosjenko. Pechtold wilde zich ter plaatse verdiepen in het belang van het associatieverdrag met Oekraïne, waarover Nederlandse kiezers zich op 6 april mogen uitspreken. D66 is voorstander van dit verdrag.

Onvindbaar
In het geschenkenregister, dat tot 15 maart is bijgewerkt, bleek de vliegtrip onvindbaar. Volgens de woordvoerder van D66 is het lastig te bepalen hoeveel het precieze geschonken deel waard is, omdat er tijdens de reis ook andere kosten zijn gemaakt die door Pechtold en Verhoeven en D66 deels zelf worden betaald.

,,We waren er al mee bezig om alles uit te zoeken. We proberen er op geen enkele manier geheimzinnig over te doen. We proberen hier juist altijd heel netjes in te zijn", stelt hij.

Poll

Sta jij nog achter de boeren na het uit de hand gelopen protest van maandag?

Sta jij nog achter de boeren na het uit de hand gelopen protest van maandag?

  • Ik stond achter het boerenprotest, maar nu niet meer (19%)
  • Ik stond achter het boerenprotest, en nu nog steeds (65%)
  • Ik stond niet achter het boerenprotest, en nu al hélemaal niet meer (17%)
29242 stemmen