Volledig scherm
De persconferentie in de Radboud Universiteit. © DG

Persconferentie Alpendrama: Verslagenheid is groot op universiteit

,,Deze ramp is hard aangekomen bij ons allemaal. Wij bieden steun aan iedereen die dat kan gebruiken.'' Dit zei rector magnificus Han van Krieken van de Radboud Universiteit op de persconferentie naar aanleiding van het wintersportdrama in de Franse Alpen. Hierbij kwam een 22-jarige student om het leven. Twee studenten worden nog vermist. 

Volledig scherm
Het gebouw waarin de vereniging is gevestigd. © DG

Volgens bestuurder Kees Boele van de Hogeschool Arnhem Nijmegen is het een verschrikkelijke dag.  ,,Wij leven mee met alle betrokkenen en nabestaanden.'' De studenten waren in een groep van twintig naar Valfréjus gegaan voor een korte wintersportvakantie. Ze waren lid van de Christelijke studentenvereniging Navigators (NSN).  


Het was de eerste keer dat de NSN een ski-vakantie orgeniseerde.  ,,Wij zoeken en vinden steun bij elkaar'', zegt Tessa Katerberg van NSN. ,,Het is lastig dat er nog onduidelijkheid is over het lot van de andere studenten.'' Aan het einde van de persconferentie werd een moment stilte in acht genomen. 

Steun zoeken 


In de villa waar de vereniging is gevestigd stroomden vanmiddag aangeslagen studenten bij elkaar.  Ze omhelsden elkaar en lieten hun tranen de vrije loop. De vereniging (200 leden) kreeg vandaag te horen dat drie leden zijn getroffen door een lawine in de Franse Alpen. ,,Het is verschrikkelijk. Wij zijn ontzet'', zei een bestuurslid van de Navigators. ,,We vangen onze leden hier in de villa op. Iedereen wil meer weten, maar wij krijgen ook maar af en toe informatie.''De burgemeester, een dominee en een pastoor zullen het verenigingsgebouw bezoeken om leden  een hart onder de riem te steken. De vereniging wordt volgens Tessa Katerberg overstroomd met reacties en troost. ,,Daar zijn we dankbaar voor.'' 

Volgens pastor Froukien Smit van de Nijmeegse studentenkerk zijn de mensen overdonderd die naar de kerk op het universiteitsterrein komen. Menig student weet de weg naar het herdenkingshoekje dat Smit heeft ingericht te vinden. 

Het herdenkingshoekje is een beetje geïmproviseerd. ,,We doen dit wel vaker als er mensen van de universiteit overleden zijn." Maar nu is het anders: er zijn nog geen namen van de slachtoffers, er is nog geen contact geweest met de familie. ,,Ik hoop alleen maar dat zo goed doen."

Hulpverleners

De studenten trokken zich vanmiddag teruggetrokken in een zaal in de villa. Ze willen liever niet gestoord worden. De Studentenkerk op de campus van de Radboud Universiteit (RU) richtte een ruimte in waar studenten en anderen hun medeleven kunnen betuigen met de slachtoffers van het lawineongeluk.  De herdenkingsplek wordt druk bezocht. 

Lees verder onder de foto. 

Volledig scherm
De herdenkingsplek in de Studentenkerk © Voxweb

Vakantie


Rector magnificus Han van Krieken van de RU heeft studentenvereniging Navigators bezocht om hen sterkte te wensen. Er was een groep van twintig studenten op wintersport in de Franse Alpen. Ze waren zondag aangekomen voor een vakantie van vijf dagen. Vanmiddag vertrekken zij met de bus terug naar Nederland. 

De Navigators hebben tweehonderd leden van de Hogeschool Arnhem Nijmegen en de Radboud Universiteit. De HAN heeft bevestigd dat een van de drie betrokken studenten van de hogeschool is. Verder is daarover nog niets bekend.