Volledig scherm
Hans Nijenhuis © Joost Hoving

Pia Dijkstra stelt grote vragen en verdient serieuze antwoorden

Wie regelmatig de columns van onze prachtige Marjan Berk leest, weet dat het leven tot op hoge leeftijd volop geleefd kan worden. Maar niet iedereen heeft het ijzeren gestel, de levenslust en de liefhebbende familie van Marjan. Wie regelmatig zijn ouders in het zieken- verzorgings- of verpleeghuis huis bezoekt, of daar zelf verblijft, of zo’n verblijf voelt naderen, weet dat een gezonde, fijne oude dag op een kwaad moment kan veranderen in een leven vol pijn en ongemak. We worden met z’n allen steeds ouder. Voor velen een zegen. Voor sommigen een lijdensweg.

Het is daarom goed dat Pia Dijkstra deze week opnieuw haar voorstel voor een wet voltooid leven onder de aandacht bracht. ,,Mensen op hoge leeftijd die gaan lijden aan het leven, moeten de gelegenheid krijgen om op een zelfgekozen moment te overlijden”, lichtte zij toe. Er gaat een procedure van maanden aan vooraf waarin speciale hulpverleners spreken met de ouderen en diens naasten. De procedure afblazen kan altijd.

Helaas ging het in de reacties vooral weer over politiek. Er was toch binnen de coalitie afgesproken dat het onderzoek van CDA-minister De Jonge zou worden afgewacht? Schond D66 hier afspraken en had de partij te veel haast? CDA en Christenunie zijn fel tegen ,,een pil voor zelfdoding”. Kamerlid Carla Dik-Faber: ,,We willen juist aan ouderen het signaal geven: u mag er zijn en wij zetten alles op alles om uw volwaardige plaats in de samenleving te behouden.”

Waarom kan dat niet allebei? En we zetten alles op alles om ouderen hun volwaardige plaats in de samenleving te laten behouden (verminderen we dan wel de werkdruk voor het zorgpersoneel dat hiervoor al zo z’n best doet?). En we geven diegenen die toch echt anders willen zelf de ruimte om dat te beslissen, zonder dat ze dan voor de trein hoeven te springen.

Wat we in elk geval niet moeten doen, is van de argumenten in deze discussie een karikatuur maken, zoals bij Dijkstra haar vorige grote initiatief, de donorwet, ook al gebeurde. Natuurlijk wordt niemand gedwongen organen af te staan. En natuurlijk wordt euthanasie niet lekker makkelijk. Pia Dijkstra stelt als Kamerlid heel grote vragen aan de orde. En die verdienen serieuze antwoorden.

  1. Luister hier de dagelijkse podcast van Luuk Ikink en Simone Wijnands

    Advocaat geliqui­deerd, Den Haag in debat en België zamelt geld in voor baby

    Samen met zijn vrouw Simone Wijnands maakt presentator Luuk Ikink elke werkdag de ‘OchtendPod’: dé podcast voor wie graag opstaat met het laatste nieuws. Luuk en Simone bespreken aan hun ontbijttafel in twintig minuten het nieuws van de dag. Ze gaan in discussie over verschillende onderwerpen met een focus op (regionaal) nieuws, sport en entertainment. OchtendPod verschijnt elke werkdag om 06.00 uur ’s ochtends en is hieronder te beluisteren of via Spotify, Google Podcasts of iTunes.