Minister Ronald Plasterk.
Volledig scherm
Minister Ronald Plasterk. © ANP

Plasterk als getuige: Delen vertrouwelijke informatie niet normaal

UpdateHet is niet normaal dat leden van een vertrouwenscommissie vertrouwelijke informatie delen met sollicitanten voor burgemeestersfuncties. Dat is volgens mij strafbaar, zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) maandag als getuige bij de rechtbank in Rotterdam.

De auto van minister Ronald Plasterk vertrekt bij de rechtbank na zijn getuigenis.
Volledig scherm
De auto van minister Ronald Plasterk vertrekt bij de rechtbank na zijn getuigenis. © ANP

De rechtbank ondervroeg Plasterk omdat hij zich 5 april heeft uitgelaten over uitspraken die Van Rey deed tijdens een eerdere zitting.
Van Rey zei toen dat het gangbaar was om geheime informatie bij burgemeestersbenoemingen te delen. Hij noemde dat 'klankborden'. Plasterk twitterde  daarop: ,,Heb nu zeer veel burgemeesters en CdKs voorgedragen zien worden. 'Iedereen doet aan klankborden' is niet waar''.

Sollicitatieprocedures
Volgens Plasterk krijgt hij bij voordrachten van burgemeestersbenoemingen een voorstel. Daarin staat ook een passage of er zich incidenten of onregelmatigheden hebben voorgedaan. Onder meer op basis daarvan baseert de minister zijn standpunt dat het niet normaal is dat er vanuit vertrouwenscommissies informatie wordt gelekt aan kandidaat-burgemeesters tijdens sollicitatieprocedures.

Van Rey wordt onder meer beschuldigd van het schenden van zijn geheimhoudingsplicht als lid van de vertrouwenscommissie bij de benoeming van een nieuwe burgemeester van Roermond in 2012.

Onafhankelijkheid
Hij zou sollicitatievragen hebben doorgespeeld naar en sms-verkeer hebben gevoerd met zijn favoriete kandidaat, VVD-partijgenoot en burgemeester van Meerssen, Ricardo Offermanns. Het is overigens niet gebruikelijk dat politici en bewindslieden zich uitlaten over lopende strafzaken. Dit om de onafhankelijkheid van rechters niet in de weg te zitten.

Verder staat de oud-VVD-politicus terecht voor het aannemen van smeergeld van zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. Ook wordt hij verdacht stemmen te hebben geronseld voor verkiezingen en het witwassen van 175.000 euro.