Volledig scherm
Foto ter illustratie © anp

Plasterk wint kort geding: geen extra stembureaus 6 april

Er hoeven landelijk geen extra stembureaus te komen voor het Oekraïne-referendum op 6 april. Dat is de uitkomst van het kort geding dat Stichting Forum voor Democratie tegen minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken had aangespannen.

Volledig scherm
Ronald Plasterk © anp
Volledig scherm
Thierry Baudet © anp

De rechter is van oordeel dat niet vastgesteld kan worden dat de gemeenten tekortschieten in hun taak. Forum voor Democratie, een denktank opgericht door Thierry Baudet, vonden dat te veel gemeenten te weinig stembureaus openden. Daardoor werden in hun ogen onder anderen ouderen en gehandicapten benadeeld.

,,De individuele gemeenten moeten hiervoor hun eigen afweging maken met inachtneming van de lokale situatie. Als het Forum voor Democratie van mening is dat deze afweging onjuist is, moet zij zich tot het college van burgemeester en wethouders van die gemeenten richten'', oordeelde de rechter.

In een vergelijkbare rechtszaak tegen de gemeente Oldenzaal wees de rechter de eis van GeenPeil om meer stembureaus te openen ook af.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Live Voetbal

home logo FeyenoordFEY
6'
0-0
Fortuna SittardFOR
away logo
home logo FC TwenteTWE
EINDE
2-3
Willem IIWIL
away logo