Volledig scherm
Een verkeerde bestelling bij Microsoft kost de politie zo'n 3 miljoen euro. © politie

Politie kan fluiten naar Microsoft-miljoenen

UPDATEDe politie krijgt geen cent terug van de 3 miljoen euro die een onoplettende politiemedewerker per ongeluk liet betalen aan softwaregigant Microsoft. Een rechtszaak om het geld terug te krijgen, is door de politie verloren.

Het is een administratieve blunder van jewelste. In 2008 bestelde een politiemedewerker ruim 13.000 licenties om Microsoft Office, bekend van Word en Excel, thuis te mogen gebruiken. De medewerker haalde cijfers door elkaar, waardoor hij veel te veel licenties bestelde. Maar dat had op dat moment niemand door. De rekening van maar liefst 2.961.029,11 euro werd gewoon betaald.

Quote

Vaststaat dat – achteraf bezien – de opgave van de politie op een vergissing berustte

Rechtbank Den Haag

Pas een jaar later, in 2009, werd de fout ontdekt. De duizenden Microsoft-licenties waren nooit gebruikt. Sindsdien wil de politie haar miljoenen terug. Microsoft weigerde over de brug te komen en daarom stapte de politie naar de rechter. Die deed afgelopen week uitspraak: de softwaregigant hoeft het geld niet terug te storten.

,,Vaststaat dat – achteraf bezien – de opgave van de politie op een vergissing berustte”, oordeelt de rechtbank in Den Haag. ,,Dat enkele feit is op zichzelf onvoldoende om te kunnen concluderen dat de betaling onverschuldigd is geschied dan wel dat Microsoft ongerechtvaardigd is verrijkt.”

Gebrek aan interne controle
Kortom: eigen schuld, dikke bult. Microsoft stuurde kort na de bestelling in 2008 een mail naar de politie met de vraag of het aantal te bestellen licenties wel klopte. Maar daarop werd niet gereageerd. De factuur werd vervolgens keurig door de politie betaald. Microsoft heeft zodoende niets fout gedaan, stelt de rechter.

Zelf zegt de politie dat de interne controle tekortgeschoten is. Daardoor checkte niemand of de torenhoge factuur wel in de haak was.

Eerder in de fout
Het is niet de eerste keer dat de politie een betalingsfout maakte. In 2005 betaalde Microsoft ruim 750.000 euro terug na een vergelijkbare fout. Dat deed de softwaregigant vanwege ‘de goede relatie met de politie’. Maar dat betekent volgens de rechter niet dat de politie nu ook het recht had om geld terug te krijgen.

Door deze uitspraak is de politie nóg duurder uit. De rechter heeft bepaald dat de politie moet opdraaien voor de proceskosten van Microsoft: ruim 10.000 euro.

Niet in beroep
De politie gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak. ,,Wij hebben niets aan te merken op het vonnis van de rechtbank", zegt een woordvoerder. Wat in 2008 gebeurde, kan volgens de politie niet weer gebeuren. ,,Door de reorganisatie van de politie is de ICT gecentraliseerd. Dit was in 2008 nog niet het geval, waardoor bij de centrale ICT organisatie onvoldoende inzicht bestond in het ICT-gebruik van de korpsen." Verder heeft de politie nu een 'Expertisecentrum licenties', dat precies bijhoudt wie welke softwareproducten gebruikt.