Volledig scherm
© ANP

Precies 36.0 graden: heetste 25 juni ooit

In Eindhoven en Arcen is vandaag volgens weerdienst KNMI een buitentemperatuur van precies 36 graden gemeten. Daarmee heeft Nederland een nieuw dagrecord. Niet eerder was het zó tropisch warm op een 25 juni. Het laatste 25 juni-record was in 1976 in Volkel (Noord-Brabant) waar 34 graden werd gemeten.

Bruggen in Amsterdam gaan wegens de hitte tot zeker 21.00 uur vanavond niet meer open. Dat betekent dat grote boten, waarvoor de brug open moet, op dit moment niet verder kunnen varen. Verkeer kan nog wel gewoon over de brug, meldt de gemeente Amsterdam.

Door het intensieve gebruik buigen de constructies van de beweegbare bruggen op de oevers centimeters naar elkaar toe en is er minder ruimte voor de brugkleppen. Als het boven de 25 graden is, zetten de metalen kleppen uit. Die kunnen komen vast te zitten, waardoor de bruggen niet meer open of dicht kunnen. Rond 21.00 uur kijken de gemeente of het verantwoord is de bruggen weer te laten opengaan.

Voor de liefhebbers

Volgens meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza zal de temperatuur de komende uren licht gaan dalen. Dat gebeurt door een verfrissend windje uit zuidoostelijke richting dat eerst de kustprovincies en later het binnenland bereikt. Door het matige briesje dat vanmiddag opsteekt en later op de avond vanuit noordelijke, koelere richting komt, zal het vanavond aan de kust tussen de 20 en 22 graden worden. ,,En in Brabant en Limburg nog steeds rond de 30 graden”, aldus Klaassen. ,,Vannacht zal het aan de kust circa 16 graden zijn en in het zuiden circa 20 graden. Kortom, de koelere lucht gaat de temperatuur in ons land drukken. Het snoeihete is voorbij. Voor de liefhebbers: dat komt, als de voorspellingen kloppen, dit weekeinde weer terug.”

Klaassen stelt dat het donderdag en vrijdag zonnig wordt, maar niet zo tropisch als gisteren en een deel van vandaag. ,,Aan zee wordt het die dagen gemiddeld 19 graden en 26 of 27 graden in het binnenland. Maar vervolgens kunnen we ons weer opmaken voor supermooi, snikheet weer. Zaterdag wordt weer zo’n typische dertiger. Met aansluitend mogelijk een zweterige nachtje.”

Festivals bereiden zich voor 

Diverse muziekfestivals bereiden zich de komende dagen voor op de hitte van komend weekend. Op Parkpop in Den Haag zijn er zondag extra punten waar bezoekers gratis water kunnen tappen, aldus een woordvoerder. Ook worden er schaduwplekken ingericht. Daarnaast mogen muziekliefhebbers waterflesjes zonder dop meenemen en is ook zonnebrand toegestaan. Bij Awakenings, zaterdag en zondag in Amsterdam, is er extra water ingeslagen voor de feestende menigte. Water kan, net als voorgaande jaren, gratis gehaald worden bij verschillende punten. Ook zijn er in tenten meer ventilatoren te vinden.

Ook de organisatie van Indian Summer, vrijdag en zaterdag in Langedijk, tipt zijn bezoekers voldoende te drinken, de schaduw op te zoeken en zich goed in te smeren. Er is een groot aantal gratis drinkwaterpunten verspreid over het terrein en er zijn extra schaduwplekken gecreëerd. Ook hier mogen mensen lege flesjes en zonnebrand, behalve sprays, meenemen.

Ook het Belgische Rock Werchter, eveneens van donderdag tot en met zondag, heeft een hitteplan opgesteld. Bij alle sanitaire blokken is gratis water verkrijgbaar. Verfrissingspunten met niet-drinkbaar water en vernevelingssystemen zorgen voor verkoeling. The Barn en KluB C, twee grote podia, krijgen speciale verkoelingssystemen.

Concert at SEA neemt geen aanvullende maatregelen omdat het er normaal gesproken al goed toeven is, aldus een woordvoerder. Het Zeeuwse festival in Ouddorp is dichtbij de zee waardoor er meestal een frisse wind waait.

Hoe gaat werkend Nederland om met de hitte? Je ziet het in de video hieronder: