Problemen door slecht geïsoleerde stadsverwarming
Broa VloerisolatieVerlies van warmte, ophopend vocht en bodemproblemen in de kruipruimte, het is voor Niels van den Broek van BROA Vloerisolatie geen onbekend beeld. Vooral bij woningen met stadsverwarming doen deze problemen zich vaak voor. Veelal treft dit woningeigenaren die deel uit maken van een Vereniging van Eigenaren.
Delen per e-mail
Wat is stadsverwarming?
Stadsverwarming is een netwerk van leidingen dat een woning voorziet van warmte en warm water. Hierbij wordt geen gas gebruikt om een huis te verwarmen of warm water te krijgen. Bij stadverwarming gebruikt men namelijk de warmte die vrijkomt bij afvalverbranding, productie van biomassa, industrie en elektriciteitscentrales om huizen te verwarmen.
Vanaf de warmtebron gaat warm water via dikke buizen naar een warmteoverdrachtsstation. Hierna volgt het zijn weg naar hele huizen – en appartementencomplexen. Die geven op hun beurt weer afgekoeld water af en dat gaat vervolgens weer terug naar de warmtebron. Daar begint het proces opnieuw.
Zowel koop – als huurwoningen kunnen aangesloten zijn op stadsverwarming. Deze woningen hebben dus geen cv-ketel om het huis mee te verwarmen of om warm water te krijgen. Daarnaast mag een bewoner niet wisselen van energiemaatschappij, want de leidingen voor de stadsverwarming worden nu eenmaal door één energiemaatschappij beheert.
In 1923 werden de eerste huizen in Utrecht aangesloten op stadsverwarming, maar het kwam echt pas op in de jaren 70 en 80. Huizen die in deze periode zijn gebouwd, kunnen dus aangesloten zijn op stadsverwarming. Maar dat hoeft uiteraard niet.
Weet je niet of je aangesloten bent op stadsverwarming? Controleer dan of je een cv-ketel in huis hebt en of je van energiemaatschappij mag wisselen. Is het antwoord bij beide ‘nee’ dan is de kans groot dat je huis aangesloten is op stadsverwarming.
Stadsverwarming is op zich een goede en duurzame manier van verwarmen, maar BROA Vloerisolatie komt regelmatig de nadelige gevolgen van stadsverwarming tegen.
Vocht in de kruipruimte door stadsverwarming
Het water dat vanaf de warmtebron naar de huizen gaat, heeft een gemiddelde temperatuur van 80 graden. Deze buizen met warm water lopen door de kruipruimtes van huizen – of appartementencomplex. Door onvoldoende en slechte isolatie van de kruipruimtes, iets wat vaak voorkomt bij huizen met stadsverwarming, hoopt het vocht zich uiteindelijk op in de kruipruimte.
Dit kan je vergelijken met douchen zonder ventilatie. Wanneer je bent vergeten om een raampje open te zetten of de ventilatie aan te zetten, merk je al snel dat je badkamer verandert in een Turkse stoomcabine.
Zo werkt het ook in de kruipruimte. De warmte kan geen kant op, waardoor het op één plek blijft hangen, namelijk in de kruipruimte. Het vocht wil wel weg uit de kruipruimte, daarom zoekt het elke mogelijke manier om weg te trekken. Vaak gaat het daardoor via de muren een woning in.
Een vochtige ruimte is een broedplaats voor allerlei vervelende problemen zoals ongedierte en bodemproblemen, maar ook houtrot en schimmels.
Een vochtige kruipruimte is te herkennen aan:
- Een muffe geur in huis;
- Vocht – en schimmelplekken net boven de plinten;
- Veel beestjes, zoals zilvervisjes, spinnen en pissebedden;
- Loslatende behang, stucwerk of verf net boven uw vloer;
- Condensplekken op de ramen;
- Hogere stookkosten en energierekening;
- Het niet droog worden van was die binnen hangt.
Dat is natuurlijk vervelend, maar grootste probleem is tegelijkertijd ook dat al die warmte verloren gaat.
Warmteverlies bij stadsverwarming
De buizen die door elke kruipruimte lopen, zijn niet of nauwelijks geïsoleerd. Buizen die niet goed geïsoleerd zijn, verliezen warmte. Dit weten de isolatiespecialisten van BROA Vloerisolatie maar al te goed.
“We waren nog maar net in de kruipruimte, maar het zweet stond ons al op het voorhoofd en we hadden nog niet eens iets gedaan.”
Het is natuurlijk hartstikke zonde dat al die warmte verdwijnt en uiteindelijk zorgt het ook nog eens voor grote problemen. Verrassend genoeg zijn deze problemen relatief gemakkelijk op te lossen.
Door de juiste kruipruimte isolatie en - ventilatie behoren vochtproblemen tot het verleden. Binnen één dag kan je er vanaf zijn. Meer informatie over kruipruimte isolatie en – ventilatie vind je op broavloerisolatie.nl.
Ook kun je hier ons YouTube kanaal bekijken en meer zien op de website.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.