Volledig scherm
Hans van Baalen, delegatieleider VVD in Brussel. © ANP

PVV haalt hard uit naar VVD-topper in debat dieselgate

De PVV beschuldigt Hans van Baalen, delegatieleider van de VVD in Brussel, van 'de schijn van belangenverstrengeling' door zijn recente banden met de auto-industrie. Van Baalen is een politieke topper binnen de VVD.

De liberale regeringspartij mag volgens PVV'er Barry Madlener geen 'krokodillentranen' huilen over het schandaal rond dieselauto's van Volkswagen, ook wel dieselgate genoemd. Iemand uit de eigen gelederen, Van Baalen, zou namelijk tot voor kort als lobbyist voor fabrikant Mercedes-Nederland en autoclub RAI hebben gewerkt.

Wandelgangen
,,De autolobby heeft een grote rol gespeeld bij slechte regelgeving, waardoor dieselgate kon ontstaan. En mijnheer Van Baalen heeft zich jarenlang laten betalen door Mercedes, terwijl hij op dat moment ook Europarlementariër was. Ik vraag me af of dat nou zo zuiver is." Madlener deed zijn uitspraken dinsdagavond  in een Kamerdebat over de uitstoot van dieselauto's en herhaalde ze tussendoor in de wandelgangen.

Onfris

Quote

Bedrijven hebben heel graag senatoren in dienst, dat is een goede manier om te lobbyen voor bepaalde wetgeving

Barry Madlener, PVV

De PVV'er noemt het ook onfris dat Eerste Kamerleden in ons eigen land betaalde nevenfuncties bekleden. ,,Bedrijven hebben heel graag senatoren in dienst, dat is een goede manier om te lobbyen voor bepaalde wetgeving. Daarom hebben we de Eerste Kamer eerder al een 'lobbykamer' genoemd."

Beschuldigingen
Tijdens het debat vroeg VVD-Kamerlid Barbara Visser nadrukkelijk aan Madlener om zich te onthouden van zulke forse beschuldigingen zonder enige context. D66 wees de PVV'er erop dat het niet gebruikelijk is om mensen bij naam te noemen in een debat als zij niet aanwezig zijn om zichzelf te verweren."

Van Baalen legde vorig jaar september de twee functies, die samen 12.000 euro per jaar opleverden, gelijk neer nadat daarover gedoe ontstond. Van Baalen zelf ontkende vanavond tegen deze krant lobbyactiviteiten in beide nevenfuncties en noemt de nieuwste beschuldigingen vanuit de PVV 'feitelijk onjuist'. De VVD wilde vanavond verder niet reageren.