Volledig scherm
© anp

Reisbureaus gaan klimaatschade berekenen

Nederlandse vakantiegangers krijgen straks voorgerekend hoeveel milieuschade hun vakantie veroorzaakt. De opgave van de totale 'vakantievoetafdruk' moet vanaf dit najaar verschijnen in brochures en op websites van een aantal reisaanbieders, zegt reisbrancheorganisatie ANVR in De Volkskrant.

Vakantiegangers krijgen door de nieuwe berekeningen de mogelijkheid om te kiezen voor een vakantie die minder belastend is voor het milieu. 

Het klimaateffect van de vakantiereis wordt vastgesteld met een rekenmodel dat orde moet scheppen in de huidige chaos van rekenmethoden van luchtvaartmaatschappijen en aanbieders van klimaatcompensatie. ,,Soms zit er een factor tien verschil in die uitkomsten; daar zijn we erg van geschrokken", zegt lector duurzaam toerisme Paul Peeters van het centrum voor duurzaam toerisme en transport NHTV hoger onderwijs in Breda tegen De Volkskrant. 

Het rekenmodel kijkt niet alleen naar de uitstoot van vliegtuigen. Ook het verblijf in hotels en appartementen wordt meegenomen. Tot voorheen was deze 'uitstoot' van vakantieverblijven nauwelijks bekend. 

Het nieuwe rekenmodel houdt rekening met het energiegebruik van verschillende typen accommodaties in diverse klimaatzones en zelfs met de al of niet duurzame manier waarop in diverse landen energie wordt opgewekt. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement