Reizigers verrast door jonge Oekraïense voorstanders referendum

Een groep van 50 jonge Oekraïners voert deze week in Nederlandse treinen campagne voor een ja-stem in komend referendum op 6 april. Verraste treinreizigers reageren voorzichtig positief.

Volledig scherm
Forenzen stappen uit op Rotterdam Centraal. © anp
Quote

Het akkoord waar Nederlan­ders op 6 april voor stemmen is slechts een handelsak­koord, het gaat niet om een EU-lidmaat­schap voor Oekraïne

Petro Kocherhan, student uit Oekraïne
Volledig scherm
Oekraïense jongeren in de trein © AD

Onvermoede forenzen tussen Den Haag en Rotterdam schrikken op achter hun mobiel of hun krant als Yuri Paslovsky plots met enkele mede-studenten de coupé binnenloopt. ,,Dit samenwerkingsakkoord heeft een diepe symbolische betekenis voor ons," begint hij zijn gepassioneerde pleidooi voor het verdrag tussen de EU en Oekraïne met een korte geschiedenisles.

,,Weliswaar werden we een kwart eeuw geleden onafhankelijk, we zijn dat pas echt sinds president Janoekovitsj in 2014 ontsnapte naar Rusland en de Maidanrevolutie plaatsvond." 

De reizigers luisteren beleefd als Paslovsky - getooid in hoodie met de tekst 'I am Ukraine, I love freedom' - zijn monoloog voortzet. Even later deelt de groep flyers uit met cijfers over de intensieve handelsbetrekkingen tussen ons land en Oekraïne. ,,Wist u dat de helft van alle bloemen in Oekraïne uit Nederland komen?"

Democratische waarden
Volgens collega Petro Kocherhan heerst er rond het verdrag veel miscommunicatie. ,,Mensen weten er maar weinig van. Ze denken dat het over het EU-lidmaatschap en militaire steun gaat. Daar heeft het niets mee te maken: het is slechts een handelsakkoord."

Tegelijk gaat belang van een Nederlands 'ja' veel verder dan geld verdienen, vult Paslovsky aan. ,,Het gaat om onze liefde voor vrijheid, tolerantie en democratie. Waarden die jullie al eeuwenlang kennen dankzij denkers als Spinoza en Rousseau. Het gaat ons er nu om de nieuwe democratische samenleving op te bouwen die twee jaar terug via onze revolutie geboren is. Maar de toekomst daarvan is geheel afhankelijk van uw steun. Dus alstublieft: als u tijd heeft, kom stemmen op 6 april."

Paslovsky besluit zijn woorden door in het Nederlands 'Stem voor!' te zeggen. ,,Gebruik deze hashtag alstublieft op Facebook en op Instagram." Na afloop oogst hij een bescheiden applaus op van treinreizigers. Een vrouw schudt hem de hand.

Quote

Onze toekomst is mede afhanke­lijk van Nederland­se steun voor ons verlangen naar vrijheid en democratie. Dus stem ja!

Yuri Paslovsky, jongere uit Oekraïne

De 50 Oekraïense studenten voeren niet alleen actie in treinen. Ze bezoeken ook steden en universiteiten, dinsdag waren ze onder meer in Amsterdam, Leiden, Den Haag, Rotterdam en Eindhoven.  De jongeren - vaak maar 17, 18, 19 jaar oud - komen net van de middelbare school en maken deel uit van de nieuwe 'Ukrainian Leadership Academy': een na de revolutie door prominente Oekraïnse opiniemakers opgestart leiderschapsprogramma. 

Facebook
De opleiding moet talentvolle jongeren uit alle delen van het land, inclusief de Krim en de Donbass waar Rusland het nu voor het zeggen heeft, leren 'verantwoordelijkheid te nemen voor hun land' vertelt opleidingshoofd Roman Tychkivskyy. ,,Veel jongeren denken alleen nog maar aan Facebook en houden zich afzijdig van politiek. Terwijl de toekomst van ons land in hun handen ligt." 

Volgens Tychkivskyy wordt zijn opleiding via donaties privaat gefinancierd en niet door de Oekraïense overheid. ,,Nu zitten we alleen nog in Kiev, maar volgend jaar willen we onze opleiding in vijf steden uitrollen en in 2020 in 25 steden."

Volledig scherm
Oekraïense jongeren van de Ukranian Leadership Academy reizen deze week door Nederland © AD
Volledig scherm
Religieuze leiders uit Oekraïne meldden zich afgelopen week op het Binnenhof. Ook zij hopen dat Nederland voor stemt. © ANP

Poll

Wie gaat The Voice of Holland winnen?

Wie gaat The Voice of Holland winnen?

  • Stef (10%)
  • Daphne (6%)
  • Sophia (49%)
  • Emma (34%)
15242 stemmen