Volledig scherm
© Ilse van Driel

RIVM: Mogelijk schade gezondheid door Dupont

Omwonenden van de omstreden Dupont-fabriek in Dordrecht hebben waarschijnlijk jarenlang risico gelopen op gezondheidsschade doordat ze via de lucht zijn blootgesteld aan de stof C8. Dat blijkt uit onderzoek van de RIVM, dat morgen naar buiten komt.

In de fabriek wordt Teflon gemaakt en daarbij is tot 2012 gebruik gemaakt van de stof C8, die inmiddels bekend staat als 'zeer zorgwekkende stof'. Volgens het RIVM zijn omwonenden waarschijnlijk  langdurig aan hogere waarden C8 blootgesteld dan de door het RIVM vastgestelde grenswaarde voor chronische blootstelling. ,,In het ongunstigste geval is de grenswaarde 25 jaar lang overschreden. Bij een dergelijke chronische blootstelling zijn gezondheidseffecten, zoals aan de lever, niet uit te sluiten.'' Het extra risico op kanker 'lijkt beperkt', schrijft het RIVM in het rapport.

Ongeboren kind
Volgens het RIVM is er geen verhoogd risico op schade aan het ongeboren kind. De onderzoekers hebben niet gekeken naar de blootstelling van C8 en mogelijke gezondheidsschade voor de werknemers van de fabriek, die tegenwoordig onder de naam Chemours werkt. Werknemers van het bedrijf zijn bezorgd nadat deze krant schreef over jarenlange bloedtesten onder werknemers en de mogelijke gevaren die zij volgens toxicologen lopen.

Chemours meldt vandaag dat werknemers nu op kosten van het bedrijf hun bloed kunnen laten testen op de hoeveelheid C8. Vakbond FNV had daar naar aanleiding van publicaties in het AD op aangedrongen. Volgens een woordvoerder van Chemours staat het besluit los van het pleidooi van de FNV. Het bedrijf wil nog niet reageren op de uitkomsten van het RIVM-rapport.

  1. Burgemeester smeekt Minneapolis na rellen en branden: Alsjeblieft, verlaat het gebied
    Video

    Burgemees­ter smeekt Minneapo­lis na rellen en branden: Alsje­blieft, verlaat het gebied

    Een grootschalige demonstratie in de Amerikaanse stad Minneapolis na het overlijden van een ongewapende zwarte man, is in de nacht van woensdag op donderdag enorm uit de hand gelopen. Tal van winkels zijn geplunderd en in brand gestoken en een politiebureau is belaagd door een woedende menigte. In ieder geval één relschopper is overleden. De burgemeester van de stad doet een emotionele oproep aan alle betrokkenen. ,,Verlaat het gebied.”