Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

RIVM: nog te veel snoep op de scholen

Het wordt tijd dat scholen de snack- en frisdrankautomaten verbannen. Die staan de ambitie van het onderwijs in de weg om leerlingen gezonde voeding aan te bieden. Dat concludeert het RIVM in een onderzoek dat maandag verschijnt.

Quote

Je kunt als school nog zo met gezonde voeding bezig zijn, als je niets aan de inhoud van de automaten doet, verlies je het effect

Matthijs van den Berg, RIVM

Het aantal snack- en frisdrankautomaten op middelbare scholen is de afgelopen jaren weliswaar iets afgenomen, maar nog steeds heeft 83 procent van de scholen een frisdrankautomaat en in 70 procent van de gebouwen staat een snackautomaat.

Op het mbo is dat nog vaker het geval, namelijk in respectievelijk 91 en 85 procent van de vestigingen. Die cijfers zijn opmerkelijk, omdat bijna alle locaties die aan het onderzoek meededen, bezig zijn met het verbeteren van het voedingsaanbod voor leerlingen.

Suikerbommen
Dat blijkt uit het onderzoek 'De voedingsomgeving op scholen' dat maandag verschijnt. De bevindingen zijn teleurstellend voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

,,De automaten zitten de gezonde school in de weg'', concludeert Matthijs van den Berg, hoofd van de afdeling Preventie & Voeding  van het RIVM. ,,Je kunt als school nog zo met gezonde voeding bezig zijn, als je niets aan de inhoud van de automaten doet, verlies je het effect.''

Want terwijl de suikerbommen in de kantine naar de achtergrond verdwijnen, liggen ze in de machines voor het grijpen. Gezonde snacks zijn achter het glas nog nauwelijks te vinden. Hoewel het aantal automaten iets is afgenomen, mogen scholen wat het RIVM betreft een tandje harder lopen.

Gezonde voeding
,,We willen allemaal dat onze kinderen op school gezonde voeding om zich heen hebben'', stelt Van den Berg. ,,Het is fijn dat steeds meer scholen daaraan werken, maar het is niet wenselijk dat er nog zoveel automaten met voornamelijk ongezonde producten zijn.''