Robot maakt mensen met beperking zelfstandiger en minder eenzaam

videoMensen met een verstandelijke beperking hebben veel baat bij sociale robots. Ze worden zelfstandiger, krijgen meer zelfvertrouwen, voelen zich minder eenzaam en hebben meer plezier in het leven. Dat blijkt uit onderzoek van Philadelphia Zorg onder haar cliënten, dat vandaag wordt gepresenteerd.

Philadelphia Zorg zet sinds 2016 de uit Japan geïmporteerde pratende sociale robot Phi in. Die logeert twee weken bij een cliënt en ondersteunt bij dagelijkse praktische zaken. Phi spoort bijvoorbeeld aan tot huishoudelijke klusjes, herinnert een cliënt aan medicijnen of tanden poetsen, of waarschuwt op tijd wakker te worden, naar het werk te gaan of te eten.

De evaluatie wijst uit dat de robot communicatieve en sociale vaardigheden van verstandelijk beperkten stimuleert. Ze leggen makkelijker contact met anderen, uiten hun gevoelens en geven eerder aan tegen welke problemen ze in het dagelijks leven aan lopen.

,,Cliënten worden zelfredzamer en krijgen meer zelfvertrouwen’’, zegt Greet Prins, bestuursvoorzitter van Philadelphia Zorg. ,,Maar Phi doet veel meer. Het wordt voor cliënten ook een maatje. Ze vertellen de robot dingen die ze niet snel aan hun begeleider vertellen en ervaren meer gelijkwaardigheid.’’

Quote

Ze vertellen de robot dingen die ze niet snel aan hun begeleider vertellen

Greet Prins, Philadelphia Zorg

Daarnaast ontlast de robot ook begeleiders en familieleden. ,,Begeleiders hebben meer tijd voor échte gesprekken en merken dat cliënten ook opener naar hun toe worden. Het is niet realistisch dat de robot een begeleider helemaal vervangt, maar het kan deels een oplossing zijn voor personeelstekorten.’’

Logeerpartij

Inmiddels hebben 14 cliënten de robot twee weken te logeren gehad. De animo is groot. Er zijn al zeker 40 aanmeldingen voor een logeerpartij. Ook vanuit de ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg en het buitenland is veel belangstelling voor het project.

Philadelphia Zorg gaat samen met Robot Ctrl de techniek en mogelijkheden van Phi verder ontwikkelen. Het aantal robots wordt uitgebreid en de software wordt verbeterd, zoals gezichtsherkenning en spraaksnelheid.

Volledig scherm
Ruud met sociale robot Phi © Saskia Berdenis van Berlekom