Volledig scherm
Roemenen protesteren tegen de corruptiewet © EPA

Roemenië schrapt omstreden corruptiewet na protesten

De Roemeense regering heeft een controversiële corruptiemaatregel ingetrokken. Dat besluit werd genomen na  massale protesten tegen de wetgeving.

Premier Sorin Grindeanu kondigde gisteren al aan de maatregel te zullen intrekken. Vandaag deed hij dat formeel bij een ingelaste kabinetszitting. Door de maatregel zou corruptie in het EU-land alleen nog strafbaar zijn als het frauduleuze bedrag hoger was dan omgerekend 50.000 euro. 

Volgens Grindeanu voerde hij de wet in omdat de gevangenissen overvol zitten en er zo minder gedetineerden bij zouden komen. Maar vanuit binnen- en buitenland kwam er veel kritiek op de wetgeving. Tegenstanders waren bang dat de corruptie alleen maar zou toenemen door de maatregel.

'Verkeerd begrepen'

Daarom gingen de afgelopen dagen honderdduizenden Roemenen de straat op om tegen de regeling te protesteren. Ook hebben de Roemeens president Klaus Iohannis, justitiewaakhond CSM en de ombudsman van het land geklaagd bij het grondwettelijk hof. 

De premier zei dat zijn minister van Justitie de controversiële maatregel had bedacht en zei dat zijn beleid verkeerd is begrepen.

  1. Alarmerende beelden uit Wuhan en mogelijk besmetting in België
    CORONAVIRUS UPDATE

    Alarmeren­de beelden uit Wuhan en mogelijk besmetting in België

    Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend. Het coronavirus heeft al 41 doden geëist, meer dan 1300 mensen zijn besmet geraakt. In Frankrijk, de VS en Japan zijn ook besmettingen gemeld. Vannacht is er ook in Brussel iemand onderzocht die mogelijk besmet is met het coronavirus. Volg hier het liveblog over de ontwikkelingen van de epidemie.