Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Rotterdamse Syriëgangster teruggekeerd en vastgezet

De 23-jarige Syriëgangster O.Z. uit Rotterdam is deze maand teruggekeerd naar Nederland. Ze zou hebben mogen vertrekken omdat ze er lichamelijk slecht aan toe is. De vrouw is bij terugkomst aangehouden en wordt verdacht van terrorisme en lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Het is zeer uitzonderlijk dat er nog Nederlandse Syriëgangers terugkeren. IS heeft de controle opgevoerd, vluchten wordt met de dood bestraft. Volgens geheime dienst AIVD zijn er zo'n 40 van de ruim 200 Nederlandse Syriëgangers teruggekeerd, de meesten van hen kwamen al in 2015 terug. De afgelopen anderhalf jaar keerden slechts 11 mensen terug. Mogelijk is Z. de eerste terugkeerder van dit jaar.

De vrouw, van Marokkaanse origine, zou met toestemming van machthebbers van Islamitische Staat het zelfverklaarde kalifaat in Syrië hebben mogen verlaten om de noodzakelijke medische hulp in Turkije te krijgen. Haar man, een Duitse jihadist, zou toestemming hebben gehad om haar te vergezellen naar Turkije omdat de Rotterdamse niet in staat was op eigen kracht de grens over te steken, zo melden bronnen. Beiden zijn in Gaziantep, nabij de Syrisch-Turkse grens aangehouden en na enkele dagen in de cel overgedragen aan de Nederlandse en Duitse autoriteiten.

Ziekenhuis
De advocate van de vrouw, Francoise Landerloo, wil inhoudelijk niets zeggen, behalve dat haar cliënte is aangehouden na aankomst en momenteel in een penitentiair ziekenhuis verblijft. De vrouw wordt morgen voorgeleid aan de raadkamer.

De vrouw vertrok medio februari vorig jaar naar Turkije en stak daar de grens over naar Syrië. Daar is ze getrouwd met de Duitse jihadist, met wie ze begin deze maand terug de grens naar Turkije overstak.

NCTV
De nationale terreurbestrijder NCTV waarschuwde recent voor het gevaar van nieuwe terugkeerders. Zij zouden volgens de dienst gehard kunnen zijn door het leven in het kalifaat en daarom een bedreiging voor Nederland. Bij de aanslagen in Parijs en Brussel waren ook teruggekeerde jihadisten betrokken. Zij kwamen echter, in tegenstelling tot de Rotterdamse en haar man, 'onder de radar' terug met het daadwerkelijke plan een aanslag te plegen.

  1. LIVE | Bottas seconde sneller dan Verstappen, problemen voor Vettel
    Derde testdag Barcelona

    LIVE | Bottas seconde sneller dan Verstappen, problemen voor Vettel

    Max Verstappen reed afgelopen woensdag bij de eerste testdag liefst 168 rondes over het Circuit de Barcelona-Catalunya in Montmeló, waarmee hij een totale afstand van 781 kilometer aflegde. Gisteren werd de nieuwe RB16 getest door zijn teamgenoot Alexander Albon, op deze derde testdag in zonnig Barcelona is het weer de beurt aan Verstappen. Ochtendsessie: 9.00 - 13.00 uur Middagsessie: 14.00 - 18.00 uur