Volledig scherm
Hillary Clinton © AFP

'Russische inlichtingendienst zat achter hack Democraten'

De Russische militaire inlichtingendienst GRU zit waarschijnlijk achter de hacks bij de Amerikaanse Democratische partij, waarbij e-mails van Hillary Clinton naar buiten kwamen. Hier heeft softwarebeveiligingsbedrijf CrowdStrike nieuwe bewijzen voor gevonden, schrijft The Wall Street Journal

Bij de hack van het computersysteem van de Democraten werd kwaadaardige software (malware) gebruikt dat ook door de Russische strijdkrachten wordt ingezet om Oekraïens veldgeschut te traceren. Via die malware kregen ze toegang tot de telefoons van Oekraïense militaire commandanten. Het gaat om een applicatie die door een Oekraïense officier werd ontwikkeld om de tijd voor het afvuren van een D-30 howitzer te verkorten van een minuut naar slechts vijftien seconden. 

De app werd onderschept toen deze via social media onder militairen werd verspreid. De Russen zetten er vervolgens een malware-programma in en die besmette variant werd op een forum voor Oekraïense officieren geplaatst. Werd de app gedownload, dan gaven ze de Russen hun locatie door en allerlei andere gegevens, waaronder hun contacten en hun SMS'jes. 

Volgens CrowdStrike is deze malware kenmerkend door een hackersgroep die zichzelf Fancy Bear noemt. Dat er nauw wordt samengewerkt tussen de hackers en het Russische leger in Oekraïne, is volgens het bedrijf nieuw bewijs dat deze groepering voor de militaire inlichtingendienst GRU werkt. In het gehackte computersysteem van de Democratische partij werden sporen gevonden van Fancy Bear, want ook daar werd een variant van deze malware gebruikt. De hackers kregen veel interne e-mails binnen van de Democraten en lekten die vervolgens tijdens de verkiezingscampagne uit via DCLeaks en WikiLeaks.

Maatregelen

De onthullingen in de e-mails waren niet erg schokkend, maar zijn volgens Hillary Clinton wel een belangrijke reden dat zij nu geen president wordt. Ook de e-mails van campagnechef John Podesta werden in de aanloop naar de verkiezingen gehackt. President Obama kondigde begin december aan een onderzoek te laten doen naar de hacks. Daarnaast heeft hij gewaarschuwd dat de Verenigde Staten maatregelen gaat nemen tegen Rusland vanwege de aanvallen.