Rutte hoeft niet aan de schandpaal, maar voert De Jonge het coronabeleid soms in zijn eentje?
CommentaarHet kan toch niet zo zijn dat als twee politici Nederland door deze crisis proberen te trekken, de één alle lof krijgt voor wat goed gaat, en de ander alle hoon voor wat fout gaat, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar.
De problemen bij het inenten lijken de rellen van eerder deze week alweer naar de achtergrond te dringen. Terecht. Niet alleen omdat door goed optreden van politie, justitie, burgemeesters én veel goedwillende Nederlanders de eerste relschoppers al zijn bestraft en de eerste slachtoffers al zijn geholpen. Maar ook omdat de problemen met het vaccineren groter zijn en veel meer mensen treffen, namelijk ons allemaal. Hugo De Jonge wordt elke dag meer Kop van Jut. Hij is verantwoordelijk voor het ministerie van Volksgezondheid. En als dat er niet voor blijkt te kunnen zorgen dat Nederland snel wordt gevaccineerd, kan hij daar op worden aangesproken.
Maar waarom hij alleen? Zien we bij die live uitgezonden persconferenties niet twéé leiders staan? Waren bij die vraag-antwoord sessies op Facebook niet twéé vlotte politici aan het woord? En die toespraken uit het Torentje, waarin het beleid werd uitgelegd, was dat minister De Jonge? Is Mark Rutte niet net zozeer minister van coronazaken als Hugo de Jonge? Het kan toch niet zo zijn dat als twee politici Nederland door deze crisis proberen te trekken, de één alle lof krijgt voor wat goed gaat, en de ander alle hoon voor wat fout gaat. Als we naar de peilingen voor de naderende verkiezingen kijken, is dat wel wat er gebeurt.
Niet dat premier Rutte aan de schandpaal moet. De meeste Nederlanders willen helemaal niemand aan de schandpaal. Ze willen dat er orde op zaken wordt gesteld. Dat vaccineren absolute prioriteit krijgt. Ze lezen de verhalen over de verpleeghuizen: de ene bewoner heeft huisarts A, de ander huisarts B, de derde valt onder de instellingsarts en al die artsen moeten volgens ons Hollandse systeem zelf hun patiënten inenten. Als er brand zou uitbreken, zou er dan ook onderscheid zijn tussen wie in veiligheid wordt gebracht? Nou, er is brand!
Dus het devies is: helder krijgen waarom het maar niet lukt. Dan de problemen oplossen. De Jonge belooft vandaag dat we over een maand op ‘Europees niveau’ zijn. Laten we het hopen. Het gaat er niet om schuldigen aan te wijzen. Maar als dat moet gebeuren, is De Jonge de eerstverantwoordelijke, niet de enige verantwoordelijke.
Bekijk al onze video's over het coronavaccin in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Sinds Stefan (13) multimiljonair strikte, is het bedrijf van zijn ouders booming: ‘Telefoon bleef maar gaan’
-
PREMIUM
Kroegbaas verdacht van verkrachting 19-jarige serveerster, die hem als 'vaderfiguur’ zag
-
PREMIUMColumn15
Jan keert meer en meer in zichzelf, hij blijft herhalen ‘Ik heb het goed gedaan, ik ga naar huis’
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Bekroonde filmmaker Heddy Honigmann op 70-jarige leeftijd overleden
Filmmaker Heddy Honigmann is zaterdag op 70-jarige leeftijd overleden. De in Peru geboren Honigmann is ‘na een lange strijd met MS en kanker, rustig overleden in het bijzijn van haar geliefden’, laat haar familie aan het ANP weten. Zij overleed in Amsterdam.
-
Iconisch Coca-Cola-flesje krijgt make-over in strijd tegen plastic: ‘Kleine verandering met grote impact’
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.