Volledig scherm

Rutte: Types die zich misdragen, donder je van de club af

UpdateWangedrag bij voetbalclubs moet keihard worden aangepakt, vindt premier Mark Rutte. ,,Types die zich misdragen, donder je gelijk van de club af. Met een grote schop naar buiten.'' Maar, benadrukt de premier, clubs die Marokkaans jongetjes weigeren, omdat iemand anders met een Marokkaanse achtergrond zich eerder heeft misdragen, 'dat slaat toch nergens op'. De premier zei dat na uitlatingen van voetbalanalist Johan Derksen maandag.

Quote

We zien het gebeuren op de sportvel­den, als je het ziet moet je niet wegkijken maar kijken hoe je het probleem oplost

Minister Edith Schippers
Volledig scherm
Schippers vrijdagochtend op het Binnenhof © ANP

Derksen sprak maandag zijn vrees uit over de ontwikkelingen bij Nederlandse amateurclubs met een groot percentage spelers met een Marokkaanse achtergrond. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zei vrijdagochtend al dat Derksen een reëel probleem rond Marokkaanse voetballers heeft geconstateerd. ,,Je kunt niet ontkennen dat incidenten bij bepaalde clubs veel vaker voorkomen dan bij andere", zei de minister vrijdag.

Schippers: ,,De vraag is: wat doe je eraan en hoe los je het op. We zien het gebeuren op de sportvelden, als je het ziet moet je niet wegkijken maar kijken hoe je het probleem oplost."

De minister pleit voor het streng handhaven van gedragsregels door voetbalclubs en de KNVB. Ze vindt onder meer dat teams elkaar zowel voor als na de wedstrijd de hand moeten schudden. ,,Als je dat kinderen jong leert, dan gaan ze anders, sportiever in het veld staan. Je leert ze een andere manier van kijken: ben jij mijn vijand of ben je mijn sportieve tegenstander", aldus Schippers. ,,De oplossing is niet Marokkaanse jongetjes weren, dat is namelijk discriminatie."

Eerder deze week liet minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) via Facebook al weten dat het Derksen vrij staat om de problemen aan te kaarten, maar dat het weren van Marokkanen bij voetbalclubs racistisch is en niet de oplossing. Asscher wijt het probleem met Marokkaanse spelers voor een deel aan teamgenoten, clubs en de KNVB die niet (voldoende) ingrijpen. ,,De oplossing voor zich misdragende jongens is de spelregels handhaven zonder aanzien des persoons", aldus Asscher.

Achtergrond
Derksen zei maandag dat clubs niet meer functioneren of zelfs verdwijnen door een te groot percentage spelers met een Marokkaanse achtergrond. ,,Ik zal wel worden weggezet als racist, maar dat interesseert me dus geen reet'', zei Derksen toen.

Volgens Derksen zijn er clubs 'naar de klote gegaan' omdat hun velden in de buurt lagen van plekken waar veel Marokkaanse gezinnen wonen. ,,Marokkaanse spelers krijgen dan de overhand in de selectie en dat functioneert dus bijna nergens. Nederlandse jongeren gaan naar andere clubs. Er wordt nooit eerlijk over gesproken in dit land, maar het is wel degelijk een probleem. Een veel groter probleem dan we met z'n allen willen onderkennen. Ik ben niet voor niets verhuisd uit Gouda waar veel Marokkanen wonen.''

Column
De voetbalanalist gebruikte voor zijn uitspraken de maandag in het AD verschenen column van Hugo Borst als basis. Borst signaleert in zijn column de ontwikkelingen die door Derksen op geheel eigen wijze werden aangehaald en geïnterpreteerd. Borst: ,,Ik heb het menig trainer off the record horen zeggen: niet te veel van die gasten in je ploeg.'' En: ,,Durven we over deze gevoelige materie te praten? Ik denk dat dat nodig is.''

AD vroeg naderhand drie verschillende Eredivisie-trainers naar hun mening. Ook schreef AD-journalist Abdel Ilah Rubio, een Nederlands-Marokkaanse voetbalvader, zijn visie op de ophef.