Volledig scherm

Samen investeren in gezond kindergebit

Tandartsenpraktijk Fick & Lobach (PARTNERBIJDRAGE)Een gezonde mond met een gaaf gebit zonder gaatjes, dat wil toch elke ouder voor zijn kind? De preventiespecialisten en mondhygiënisten van tandartsenpraktijk Fick & Lobach in Vught zorgen met de preventiemethode Gewoon Gaaf ervoor dat ieder kind van 0 tot 18 jaar een goed gebit en een gezonde mond heeft en houdt. Zelfs tot op latere leeftijd. 

Hulp van ouders

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het ontstaan van gaatjes (cariës) bij jonge kinderen in belangrijke mate wordt bepaald door het gezondheidsgedrag van de ouders. Ouders zijn de eerstverantwoordelijken voor een gezonde mond van hun kind(eren). Tweemaal per dag goed poetsen en regelmatig bezoeken van de tandarts horen daar zeker bij. Reem van Buggenum, mondhygiëniste bij de Vughtse praktijk, stelt het onomwonden: “Samen met mijn collega’s kan ik nog zo mijn best doen, zonder de hulp van ouders lukt het niet. Gewoon Gaaf is erop gericht om sámen het kindergebit gaaf en gezond te houden.” 

Vijf eetmomenten

Reems collega Herma van Drunen stelt dat de aandacht voor mondhygiëne in drukke gezinnen niet altijd de hoogste prioriteit heeft. De mondhygiëniste: “Het voorkomen van gaatjes valt en staat met goed poetsen met een fluoridetandpasta. Ouders moeten vaak met enige schroom bekennen dat dit er ’s morgens en voor het slapen gaan nog wel eens bij inschiet.”
Ook veranderde voedingsgewoonten zijn van invloed op de kwaliteit van het kindergebit. Vroeger werden er dagelijks drie maaltijden gebruikt, tegenwoordig zijn er veel meer eetmomenten. “Eigenlijk is alles wat we eten een aanval in de mond”, aldus Herma. “Daarom is ons advies om dagelijks hooguit vijf eetmomenten te hebben. Suikers voor honderd procent uitbannen is onmogelijk, maar zet de rem op zoet broodbeleg en tussendoortjes en drankjes met veel suikers. Geef je kind liever iets hartigs en kies voor kraanwater.”

Gemotiveerde ouders

Beide specialisten beschouwen het als hun belangrijkste taak om ouders in hun bootje te krijgen. Die moeten gemotiveerd raken voor de dagelijkse verzorging van het kindergebit. Als bij controles wordt vastgesteld dat er niet goed gepoetst is, kan daar het kind niet op worden aangesproken.
Tip: kinderen willen al op jonge leeftijd zelf poetsen. Stimuleer dat kinderen vanaf jonge leeftijd zelf poetsen. Maar poets de tanden van kinderen tot 10 jaar ten minste een keer per dag goed na.

Volledig scherm

Speelse kennismaking met tandarts

De eerste stap die je als ouder moet zetten om Gewoon Gaaf tot een succes te maken, is een afspraak maken met de tandartsenpraktijk. Dat kan vanaf het moment dat de eerste melktandjes doorkomen. “De eerste keer nemen we ruim de tijd voor een vooral speelse kennismaking. Kinderen krijgen als ze van jongs af aan in de praktijk komen de tijd om te wennen en vertrouwd te raken met de omgeving en de medewerkers”, legt Reem uit.
Hoe vaak er een bezoekje aan de mondzorgpraktijk moet worden gebracht, is afhankelijk van de aandacht die thuis aan het kindergebit wordt besteed.

Gratis tandzorg 0-18 jaar

Volledig scherm

Of er goed is gepoetst kan bij de controle worden vastgesteld aan de hand van de achtergebleven tandplak (een wit-geel laagje), ook op de lastige plekjes. Herma: “In ons land wordt de tandzorg voor kinderen tot 18 jaar geheel uit de basisverzekering vergoed. Het maakt voor de portemonnee dus niets uit of er jaarlijks twee, drie of vier afspraken moeten worden gemaakt. Tijd is de enige investering die gedaan moet worden voor een gaaf gebit. Het is elke keer weer leuk om te constateren dat het hele gezin enthousiast wordt als blijkt dat die investering zijn vruchten afwerpt.”

Veel minder gaatjes

De Gewoon Gaaf-methode kan tot bijna 70 procent minder gaatjes leiden. Dat blijkt uit een recent in Den Bosch uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek bij een groep kinderen van 6-9 jaar. In drie jaar tijd kregen kinderen veel minder fluoridebehandelingen (-88 procent), werden ze veel minder geseald (-66 procent) en nam het aantal vullingen per kind flink af (-62 procent).

Volledig scherm

Afspraak maken

De specialisten van Fick & Lobach maken graag een afspraak om jou en je kind(eren) kennis te laten maken met de Gewoon Gaaf-methode en de vele voordelen ervan op langere termijn voor de mondgezondheid – en voor de algehele gezondheid van je kind!

Contact

073-6562791
Parklaan 4, 5261 LR, Vught
info@fickenlobach.nl
www.fickenlobach.nl

‘De journalisten van de Persgroep zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze tekst.’