Volledig scherm
Leerlingen maken de Citotoets. © anp

Scholen maken nog steeds illegale afspraken over plaatsing leerlingen

Basis- en middelbare scholen maken nog steeds afspraken over de plaatsing van groep 8-leerlingen. Basisscholen geven geen dubbele adviezen, zoals havo/vwo, omdat middelbare scholen vragen of ze dat niet willen doen. En bij een gebrek aan de eindtoets, verstrekken ze de toetsresultaten uit de lagere klassen.

Quote

Overleg is prima, maar het advies van de groep 8-leerkracht is leidend

Paul Rosenmöller

Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder ruim vijfhonderd leidinggevenden van basisscholen.

Voorzitter Petra van Haren vindt de resultaten schokkend. ,,Deze scholen hebben geen vrijheid om de adviezen te geven die ze wensen.''

In regionale plaatsingswijzers maken basis- en middelbare scholen afspraken over de overgang van leerlingen. Daarin mag nooit de eis staan dat er geen meervoudige adviezen gegeven mogen worden. Ook mogen de middelbare scholen geen toetsresultaten van leerlingen opvragen. Van Haren: ,,Die toetsen zijn niet bedoeld om te selecteren.''

De illegale afspraken zijn ontstaan sinds het schooladvies leidend is. Een paar weken geleden nam de Tweede Kamer een motie aan, waarin ze het delen van toetsresultaten verbiedt. Staatssecretaris Dekker riep scholen op vooral dubbele adviezen te geven als ze dat nodig vinden.

Druk
De praktijk blijkt echter weerbarstig. Van de ondervraagde basisscholen geeft 30 procent geen dubbel advies; het gros door druk vanuit middelbare scholen. Eén schoolleider verklaart zelfs dat een middelbare school de aanmelding zonder toetsresultaten niet in behandeling neemt.

De PO-Raad (vertegenwoordiger basisscholen), vindt dat scholen altijd in het belang van leerlingen moeten adviseren. Als dat betekent dat een kind havo/vwo krijgt, moet dat kunnen.

Ook de Voortgezet Onderwijs Raad vindt dat scholen zich aan de wet moeten houden. ,,Overleg is prima, maar het advies van de groep 8-leerkracht is leidend,'' zegt voorzitter Paul Rosenmöller.