Volledig scherm
Dochter Esra Erdogan met haar man Albayrak op hun huwelijksdag in 2004 © afp

Schoonzoon Erdogan getipt als nieuwe Turkse premier

Herrie was er al in Turkije toen de Turkse president Erdogan zes maanden geleden zijn schoonzoon Berat Albayrak een ministerspost gaf. Dat rook naar vriendjespolitiek. Maar veel daarvan lijkt het autoritaire staatshoofd zich daarvan niet te hebben aangetrokken. De man van zijn oudste dochter Esra wordt nu getipt als een van de favorieten om de weggestuurde premier Davutoglu op te volgen.

Andere kanshebbers zijn Transportminister Binali Yilderim en Bekir Bozdag van Justitie. Op 22 mei wordt de naam van de nieuwe premier bekend gemaakt. Berat Albayrak is toevallig ook de zoon van een goede vriend van president Erdogan, de schrijver en journalist Sadik Albayrak.

Schoonzoon
De huidige schoonzoon van de Erdogan, die studeerde in New York, leek geen hoogvlieger maar maakte bijzondere carrièrestappen. In 2004 trouwde hij Esra Erdogan, in 2007 werd hij op zijn 29e de hoogste baas van de Çalik Groep, een multinational met takken in textiel, bouw, energie, logistiek en media door de omstreden overname van de kranten, tijdschriften en tv-zenders van het Sabah-concern. Niet alleen bleek Çalik de enige die op Sabah bood, maar ook waren er allerlei kredieten voorhanden van de Turkse staatsbanken.

Wind
Politieke tegenstanders van de toenmalige premier Erdogan hadden wel een idee uit welke hoek de gunstige wind waaide. Dat Çalik grote belangen in de energiesector belangen heeft was geen aanleiding ex-CEO Albayrak niet tot minister van Energie te benoemen. Dat de schoonzoon van Erdogan inmiddels ook een sleutelpositie in diens AKP-partij heeft is volgens critici van Erdogan niet echt een verrassing. Berat en Esra Albayrak hebben twee zoons en een dochter.