Volledig scherm
Interieur van de gevangenis in Veenhuizen, waar Noorse gedetineerden vastzitten. © anp

Sluiting van gevangenissen is onvermijdelijk

Opnieuw een klap voor het gevangeniswezen. Sluiting van nieuwe gevangenissen is onvermijdelijk. Dat blijkt uit een brief die minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Onduidelijk is nog hoeveel gevangenissen de deuren moeten sluiten.

Uit de prognoses van het ministerie blijkt dat de komende vijf jaren minder detentiecapaciteit nodig is. Dat komt onder meer door de daling van de criminaliteit en het feit dat rechters minder lange straffen opleggen. Op dit moment staat al een derde van de cellen leeg. Het ministerie stelt niet door te kunnen gaan met het financieren van deze leegstand.

Bij ongewijzigd beleid zullen in 2021 circa 3000 plaatsen in het gevangeniswezen en de vreemdelingenbewaring onbezet zijn en bijna driehonderd in de jeugdinrichtingen. In 2013 sloten vanwege bezuinigingen de eerste gevangenissen hun deuren.

Plan voor zomer klaar
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) gevraag met een plan te komen. Dat moet voor de zomer klaar zijn. Dan zal duidelijk worden hoeveel gevangenissen de deuren moeten sluiten. Personeel van gevangenissen en vakbonden zijn inmiddels door het ministerie op de hoogte gesteld.

De afgelopen jaren is vele tientallen miljoenen euro's op het gevangeniswezen bezuinigd en zijn honderden banen verloren gegaan. Dat bracht veel onrust teweeg onder het personeel. Het ministerie heeft een deel van de capaciteit kunnen behouden door het plaatsen van gedetineerden uit Noorwegen en België. Ook zijn er afspraken gemaakt met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers.

In strijd met beloftes
Vakbond FNV Overheid vreest dat er door het besluit 1900 arbeidsplaatsen verloren gaan. De voorgenomen sluitingen zijn volgens de bond in strijd met eerdere beloftes van de voormalige staatssecretaris, Fred Teeven. Die zei volgens FNV in 2013 dat er geen verdere sluitingen meer zouden plaatsvinden.

Ook de oppositiepartijen SP en CDA zijn zeer kritisch over nieuwe ingrepen in het gevangeniswezen. De SP wil het ,,afbraakplan'' in de prullenbak zien. Volgens SP-Kamerlid Nine Kooiman moet het kabinet eens werk maken van ,,boeven vangen''. Het CDA is verbaasd, omdat er nog altijd duizenden veroordeelden vrij rondlopen die een celstraf opgelegd hebben gekregen, maar hun straf niet uitzitten.

,,Het is dus niet zo dat de behoefte aan cellen gedaald is, maar deze regering slaagt er niet in daders daadwerkelijk achter slot en grendel te krijgen. Sluiting van gevangenissen is hierop het verkeerde antwoord'', aldus CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Bovendien worden in Nederland nog altijd weinig misdrijven opgelost, onder meer omdat de politie overbelast is, vindt ze.

  1. Nieuwe prijzenoorlog in supermarktland?

    Nieuwe prijzenoor­log in supermarkt­land?

    Maken supermarkten zich op voor een nieuwe prijzenoorlog? Plus verlaagde onlangs de prijzen van groente en fruit structureel tot wel 30 procent. Daarnaast heeft Dirk van den Broek de aanval geopend op Albert Heijn. In een paginagrote advertentie in onder meer deze krant steekt Dirk de draak met AH door te melden dat het toch wel zonde is dat de Zaandamse grootgrutter is gestopt met het aanbieden van de zogeheten ‘goedkoopjes’. Voor echte goedkope boodschappen moet je volgens de Amsterdamse supermarktketen niet bij Albert Heijn zijn, maar bij Dirk.