Volledig scherm
Boa's willen niet langer weerloos zijn tegen agressie en geweld. © ANP

Stadswachten vaker uitgerust met wapens

Gemeenten zijn het spuugzat dat toezichthouders stelselmatig worden mishandeld. Daarom worden buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) bewapend met onder meer handboeien, de wapenstok of pepperspray.

Quote

Nu de politie steeds minder zichtbaar is op straat, nemen gemeenten de regie in eigen hand

Wiep van der Pal, BOA ACP

Dat blijkt uit een enquête van het AD onder de zestig grootste Nederlandse gemeenten. Vorig jaar werden ruim honderd van de tweeduizend boa's in de grote gemeenten mishandeld. Boa's willen niet langer weerloos zijn tegen agressie en geweld.

Dertien gemeenten hebben inmiddels concrete plannen om de uitrusting van boa's dit jaar uit te breiden. Handboeien zijn het populairst, gevolgd door de wapenstok en pepperspray. Alkmaar kiest voor 'dubbele' bewapening: daar krijgen de 25 boa's wapenstok én pepperspray. ,,Onze toezichthouders krijgen steeds vaker te maken met agressie en geweld, zoals belediging, bedreiging en mishandeling," zegt een woordvoerder.

Boetes
Wiep van der Pal, voorzitter van belangenbehartiger BOA ACP, verwacht dat meer gemeenten zullen volgen. ,,Nu de politie steeds minder zichtbaar is op straat, nemen gemeenten de regie in eigen hand.'' Boa's houden onder meer toezicht op parkeren en leefbaarheid in de wijk. Ze mogen boetes uitschrijven en personen aanhouden.

Pepperspray
Het Openbaar Ministerie moet de aanvragen van de gemeenten voor bewapening goedkeuren. Ook wordt advies gevraagd aan de politie. Korpsen zijn over het algemeen niet enthousiast. Boa's in Zeist moesten vorig jaar hun wapenstok en pepperspray inleveren, omdat het OM de bewapening 'onnodig' vond.

Zestien gemeenten hebben het plan om dit jaar meer toezichthouders in dienst te nemen. Zo wil Den Haag het aantal handhavers uitbreiden van 130 naar 143. Ook Utrecht denkt er over na om meer toezichthouders aan te stellen.