Volledig scherm
Circa 13.000 studenten hebben tot dusver op Facebook laten weten dat ze de ludieke actie: 'NK trein rijden tijdens de spits' steunen. © ANP

Studenten in actie tegen verbod op spitsreizen in trein

UpdateCirca 17.000 studenten willen dinsdag in de trein stappen voor het 'NK treinreizen tijdens de spits' na een ludieke facebookoproep. Met de actie protesteren de studenten tegen het plan van de NS om studenten buiten de spits te laten reizen door de collegetijden aan te passen.

Quote

Bijbaantje, sporten of een sociaal leven naast je studie? Helaas, Roger van Boxtel vindt dat helemaal niet nodig!

Facebookpagina NK Treinreizen tijdens de spits
Volledig scherm

De actie op Facebook is donderdag van start gegaan. ,,Bijbaantje, sporten of een sociaal leven naast je studie? Helaas, Roger van Boxtel vindt dat helemaal niet nodig! Het openbaar vervoer is hard nodig, ook voor studenten. Vandaar dat we met z'n allen eens laten zien hoe hard wij als studenten het openbaar vervoer nodig hebben", zo luidt de oproep.

Volgens één van de initiatiefnemers, Jasper ter Veld, laat het massale aantal aanmeldingen de angst zien die studenten hebben. ,,Het is natuurlijk een grote verandering voor mensen die lang reizen. Als jij om 19:00 uur klaar bent en dan nog een uur moet reizen ben je pas om 20:00 uur thuis. Dit betekent dat je of laat moet eten of ergens wat moeten halen wat weer duurder is."

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) liet vrijdagmorgen weten dat het de actie steunt. ,,Niemand verplicht studenten niet in de spits te rijden, en zeker niet de NS'', zegt ISO-voorzitter Linda de Nie. ,,Studenten zijn geen derderangs treinreizigers wiens reisrecht zomaar afgenomen kan worden. Veel studenten hebben 's avonds baantjes of andere verplichtingen."

Begrip
NS-topman Roger van Boxtel liet deze week weten dat universiteiten en hogescholen hun collegetijden willen aanpassen om de drukte in de spits te verminderen. De NS laat weten begrip te hebben voor de facebookactie van de studenten. ,,Maar het is niet de bedoeling dat we studenten helemaal uit de spits willen weren, studenten vormen een groot deel van de treinreizigers", aldus woordvoerder Gerjan Vasse.

Hij vervolgt: ,,We willen wijzen op het feit dat het druk is in de spits. Een trein eerder of later nemen kan al verschil maken. We zijn met iedereen in gesprek om te kijken wat mogelijk is. Als heel Nederland zich bedenkt af en toe buiten de spits om te reizen, scheelt dat enorm. Maar dat is een uitdaging."

Het vervoersbedrijf schrikt niet van het aantal studenten dat van plan is om dinsdag in de trein te stappen. ,,Als 17.000 mensen dinsdag gaan reizen, gaan wij net als anders onze stinkende best voor ze doen."

Petitie
Studenten hebben ook op internet een petitie geplaatst, die inmiddels door 11.000 mensen ondertekend is. Daarin eisen ze dat ze in de spits mogen blijven reizen. De initiatiefnemers stellen dat de studenten na het afschaffen van de basisbeurs opnieuw worden gepakt. ,,Studenten worden met dit plan van de NS hard getroffen, het is onacceptabel er niet met hun gesproken wordt", stelt Stefan Wirken, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond.

Volgens de initiatiefnemers achter het 'NK treinreizen tijdens de spits' willen ze met hun actie vooral van zich laten horen. ,,Maar wat wij het liefste zouden willen is meeoverleggen. Vandaar ook de petitie. Dan kunnen wij als studenten met de NS samen een oplossing vinden. Natuurlijk begrijpen we het probleem van de drukte tijdens de spits, maar studenten moeten daar niet zomaar voor opdraaien."

Volledig scherm
©
  1. Nederlandse stagiaire (20) is giftige rook in Sydney spuugzat: ‘Ik wil niet meer in deze lucht zitten’
    PREMIUM

    Nederland­se stagiaire (20) is giftige rook in Sydney spuugzat: ‘Ik wil niet meer in deze lucht zitten’

    Een Nederlandse vrouw die al enkele maanden stage loopt in de Australische stad Sydney zegt zich ernstig zorgen te maken om haar gezondheid. De hoofdstad is al wekenlang in een dikke rook gehuld als gevolg van tientallen extreme bosbranden. ,,Ik krijg hier erg veel last van prikkelende ogen, hoofdpijn en van mijn ademhaling. Dan moet ik echt binnen zien te blijven’’, zegt de 20-jarige Olina Bolta uit Hilversum tegen deze nieuwssite.